logo
wvhj2023
© Enexis
© Enexis
1 oktober 2022

De harde cijfers | Enexis: grootverbruikers nemen fors minder zonnepaneelinstallaties in gebruik

Grootverbruikers in het werkgebied van Enexis hebben in de eerste 5 maanden van het jaar 260 megawatt aan installaties met zonnepanelen in gebruik genomen. Deze week in ‘De harde cijfers’ nieuwe data van Enexis.

De groei is daarmee in de eerste 5 maanden van het kalenderjaar fors afgenomen ten opzichte van de tweede helft van 2022. Waar toen 725 megawatt aan pv-installaties (red. de gemelde vermogens betreffen het omvormervermogen / AC-vermogen) in gebruik werd genomen – oftewel 120,8 megawatt per kalendermaand – is dat in de eerste 5 maanden van dit jaar slechts 260 megawatt oftewel 52 megawatt per jaar. Dit betekent dat Enexis op maandbasis 57 procent minder pv-vermogen heeft verwelkomd.

Eisen verscherpt
In het werkgebied van Enexis was per 1 juni jongstleden 4.024 megawatt aan zonnepaneelinstallaties bij grootverbruikers in bedrijf en is nog eens 2.127 megawatt in aanleg, zoals blijkt uit onderstaande grafiek.

Enexis benadrukt dat de maximumcapaciteit van de omvormer lager is dan het opgestelde vermogen van de zonnepanelen (red. uitgedrukt in megawattpiek). Tot op heden gaat de netbeheerder van 30 procent curtailment uit; de afgetopte opwek om binnen de grenzen van de netaansluiting te blijven.

In de toekomst zal het percentage curtailment nog verder groeien, omdat binnen de subsidieregeling SDE++ vanaf dit kalenderjaar de eisen zijn verscherpt. Ontwikkelaars van SDE++-projecten met zonnepanelen mogen hun installatie nog maar maximaal op 50 procent van het piekvermogen van de zonnepanelen aansluiten.

Aa en Hunze aan kop
De 3 gemeenten met het grootste aangesloten pv-vermogen bevinden zich alle in Noord-Nederland, waarbij Aa en Hunze aan kop gaat. De top 5, zoals te zien in onderstaande grafiek, wordt gecompleteerd door de Limburgse gemeente Venlo, die veel grote distributiecentra met zonnepanelen kent, en door de Overijsselse gemeente Zwolle.

Noordenveld rukt op
In de komende periode zullen de gemeente Noordenveld in de provincie Drenthe en de gemeenten Westerwolde en Midden-Groningen in de provincie Groningen de Drenthse gemeente Aa en Hunze van de koppositie verdringen.

Want waar in Aa en Hunze slechts 0,4 megawatt aan pv-installaties in aanleg is, is dat in de 3 andere gemeenten respectievelijk 193,9, 90,8 en 50,9 megawatt zoals blijkt uit onderstaande grafiek. Daarmee beschikt toekomstig koploper Westerwolde straks over 212,2 megawatt grootschalige zon-pv, Noordenveld over 193,9 megawatt en Midden-Groningen over 173,3 megawatt, mits alle installaties daadwerkelijk gerealiseerd worden.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten