logo
wvhj2023
© Vlaamse Regering
© Vlaamse Regering
30 september 2022

Septemberverklaring: Vlaamse regering trekt portemonnee voor bestrijden energiecrisis

De Vlaamse regering heeft bekendgemaakt komend kalenderjaar extra geld uit te trekken om Vlaamse burgers en bedrijven te helpen bij het bestrijden van de hoge energierekening. Er wordt 4 miljard euro uitgetrokken.

De Septemberverklaring is een jaarlijkse toespraak van de minister-president van Vlaanderen in het Vlaams Parlement. Daarbij worden traditiegetrouw de hoofdlijnen voor het nieuwe begrotingsjaar gepresenteerd.

Hoge energieprijzen
Net als in de Nederlandse Miljoenennota is er ook in de Vlaamse Septemberverklaring veel aandacht voor de hoge energieprijzen.

‘De energiecrisis is bij uitstek een Europese crisis’, aldus premier Jan Jambon in de Septemberklaring. ‘De prijzen zijn hoog, omdat het aanbod kunstmatig laag wordt gehouden door Rusland en het marktmechanisme daardoor totaal verstoord is geraakt. Fundamentele oplossingen voor hoge energieprijzen moeten van Europa komen. Vlaanderen heeft op zich onvoldoende middelen om de stijging van de energiefactuur voor gezinnen en bedrijven volledig te dragen. Het zou tientallen miljarden euro’s vergen om iedereen volledig te vergoeden. Nogmaals, dat kunnen we niet, als je weet dat de hele Vlaamse begroting zo’n 60 miljard euro bedraagt. Dat zeg ik eerlijk, maar het is tegelijk ook frustrerend. Maar dat ontslaat ons geenszins van de plicht om de meest kwetsbaren te helpen, en gezinnen en bedrijven te ondersteunen, met het beperkte geld en de hefbomen waarover we wel beschikken en zonder onze toekomst en die van onze kinderen onrechtvaardig zwaar te belasten.’

4 miljard euro
De Vlaamse regering treft een pakket aan maatregelen voor een bedrag van 4 miljard euro. Daarbovenop wordt nog een bedrag van 1 miljard euro voorzien aan leningen en waarborgen om de Vlaamse bedrijven te ondersteunen.

Jambon hierover: ‘De crisismaatregelen die we nu nemen, hebben een rode draad. Ze zijn gericht en ze zijn sociaal. We zetten ons geld in op de mensen die onze steun nu nodig hebben, mensen die door acute betalingsproblemen zonder stroom zouden komen te zitten, grote en kleine bedrijven die nu nog gezond zijn, maar door de energiefactuur overkop zouden kunnen gaan.’

Geen afsluitingen
Een van de concrete maatregelen is dat Vlamingen niet afgesloten worden van het energienet. De minister-president hierover: ‘In de wintermaanden gold deze afspraak al, maar we breiden deze beschermingsmaatregel uit. Er komt een verbod op afsluitingen van 1 november tot eind april. We trekken ook ruim 40 miljoen euro uit om kwetsbare gezinnen van een minimale levering aan aardgas en elektriciteit te voorzien.’

De Vlaamse regering verwacht een vertienvoudiging van het aantal afnemers dat hier een beroep op zal doen, oftewel zo’n 60.000 gezinnen. Via de energiehuizen worden verder 20.000 gezinnen met betalingsproblemen ontzorgd en begeleid richting een beter onderhouden verwarming, wat voor lagere facturen zorgt. Verder heeft de regering beslist om de Vlaamse energieheffing voor alleenstaanden en gezinnen vanaf volgend jaar uit de elektriciteitsfactuur te halen (red. zie kader).

Huurders niet de dupe
Via het Vlaams Huurdecreet gaat de regering verder de indexering van de huurprijzen van huizen en appartementen die energie verslinden, geheel of gedeeltelijk blokkeren. ‘Huisbazen die niet bereid zijn om hun woningen energiezuinig te maken, zullen de huurindex niet aan hun huurders kunnen doorrekenen’, aldus Jambon. ‘Wij willen niet dat huurders de dupe van deze energiecrisis worden.’

Vangnet voor bedrijven
De Vlaamse regering voorziet tot slot 250 miljoen euro aan subsidies om bedrijven te ondersteunen die erg afhankelijk zijn van energie. ‘Daarnaast voorzien we 1 miljard euro, toch wel een groot bedrag, voor leningen en waarborgen. In ruil voor deze steun mogen bedrijven geen dividenden uitkeren. We werken ook samen met de banken om bedrijven verder te stutten.’

Ten slotte komt er 200 miljoen euro vrij om de energiefacturen van scholen, zorginstellingen en andere publieke instellingen betaalbaar te houden.

Minister Demir: Vlaamse energieheffing uit factuur

De Vlaamse regering neemt 2 initiatieven om ervoor te zorgen dat het Vlaamse beleidsaandeel van de energiefactuur stabiel blijft en niet stijgt. Dat meldt Vlaams minister van Energie Zuhal Demir.

Ze gaat voor 148 miljoen euro aan groenestroomcertificaten uit de markt halen zodat die niet in de energiefactuur verrekend worden, en tegelijk schaft ze de kleine Vlaamse energieheffing voor alleenstaande en gezinnen af. Beide maatregelen zorgen ervoor dat de Vlaamse component van de energiefactuur stabiel blijft.

Raad van State
Demir roept alle andere bevoegde instanties op om minstens hetzelfde te doen. ‘Of het nu gaat over de lokale besturen via netbeheerder Fluvius of Fluxys, maar ook de federale regering: het is van cruciaal belang dat in tijden van crisis geen extra kosten in de energiefactuur terechtkomen.’

Op dit moment buigt de Raad van State zich nog over het decreet van Demir voor het stopzetten van de ‘oversubsidiëring’ van grote zonnepaneelinstallaties van voor 2013. Bedoeling is dat dit volgend jaar voldoende middelen oplevert om de Vlaamse delen van de factuur te doen dalen. De afschaffing van de Vlaamse energieheffing voor gezinnen en alleenstaanden is een permanente beslissing.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten