Solar Magazine - Samenwerking Kia en start-up Deutsche Bahn voor hergebruik autobatterijen in energieopslagsystemen
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Samenwerking Kia en start-up Deutsche Bahn voor hergebruik autobatterijen in energieopslagsystemen
© Kia

Samenwerking Kia en start-up Deutsche Bahn voor hergebruik autobatterijen in energieopslagsystemen

Kia Europe gaat gebruikte batterijen van elektrische auto’s leveren aan encore – een start-up van de Duitse spoorwegmaatschappij Deutsche Bahn – voor de ontwikkeling van energieopslagsystemen.

Deze gebruikte batterijpakketten worden gedemonteerd tot op batterijmoduleniveau en vervolgens onderworpen aan diagnostische tests, waarbij geschikte modules worden gebruikt voor nieuwe energieopslagsystemen.

Prototype
Kia Europe is de eerste mobiliteitsaanbieder die gaat samenwerken met encore | DB. De 2 bedrijven hebben recentelijk een prototype van een Battery Storage-faciliteit onthuld op de EUREF-Campus in Berlijn. Het prototype is volledig gemaakt van hergebruikte batterijmodules van de Kia e-Soul. De unit op de campus bevat in totaal 24 batterijmodules, waarbij elke module bestaat uit 14 dubbele batterijcellen. Een speciaal door STABL Energy ontwikkeld stroomconversiesysteem met een geïntegreerd batterijmanagementsysteem compenseert de wisselende gezondheidstoestanden tussen de batterijmodules door – waar nodig – passieve of actieve spanningsbalancering uit te voeren. Het prototype levert naar verwachting zo’n 72 kilowattuur aan bruikbare stroom ter ondersteuning van onder meer ‘timeshifting’ – het opslaan van zonne-energie voor later gebruik.

Kia hanteert bij de ontwikkeling van elk model een ‘cradle-to-cradle’-benadering, waarbij rekening wordt gehouden met processen aan het einde van de levensduur en de regeneratie van hulpbronnen. Dit heeft de autofabrikant ertoe gebracht om alternatieven te zoeken voor het recyclen van gebruikte batterijen voor onder meer secondlifeprojecten, die de levensduur van batterijen verder verlengen.

Terugnameservice
encore | DB beschikt al over een batterijterugnameservice in heel Europa. Deze gebruiken ze om secondlifebatterij-energieopslagsystemen te creëren. Dit alles wordt gefaciliteerd door de infrastructuur die beschikbaar is binnen de Deutsche Bahn Group. Het Europese transport van de batterijen en de nieuwe energieopslagunits wordt verzorgd door de logistieke dochteronderneming DB Schenker alsook door DB Cargo.

Deel dit bericht

Dit is een artikel van

Nu in Solar Magazine

September 2022

Verzekeraars massaal gestopt met vergoeden onzichtbare schade aan zonnepanelen Belangenorganisaties verdeeld over afbouw salderingsregeling zonnepanelen HERO: van toxisch pv-glas naar circulaire glas-polymeerfrontsheet voor zonnepanelen...
Vacatures
SolarNRG Trading B.V. zoekt:

Accountmanager Woningbouw

Fulltime (40 uur) - Poeldijk
Zonnepark Services Nederland zoekt:

(jr.) Technical Asset Manager large scale solar

Fulltime (40 uur) - Utrecht, 3511BK
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!