Solar Magazine - De harde cijfers | Nederland in Europese top 5 grootste werkgevers in zonne-energie
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
De harde cijfers | Nederland in Europese top 5 grootste werkgevers in zonne-energie
© Solarfields

De harde cijfers | Nederland in Europese top 5 grootste werkgevers in zonne-energie

Polen kent binnen Europa de meeste banen in de zonne-energiesector, gevolgd door Duitsland en Spanje. Nederland is de nummer 4. Deze week in ‘De harde cijfers’ de nieuwe data van SolarPower Europe.

Per eind 2021 telt Nederland 36.444 banen in de zonne-energiesector, een groei van 35 procent ten opzichte van een jaar eerder. Dat blijkt uit het ‘EU Solar Jobs Report 2022’ van de Europese koepelorganisatie SolarPower. Op basis van de verhoogde EU-doelstelling van 55 procent hernieuwbare energie tegen 2030 stellen de onderzoekers dat het aantal zonne-energiebanen in 2030 verdubbeld moet zijn tot zo’n 1 miljoen voltijdbanen (fte’s).

Ruim 100.000 nieuwe banen
Per eind vorig jaar telde Europa 466.000 banen in de zonne-energiesector. Een groei van zo’n 30 procent ten opzichte van 2020 toen het om 358.000 banen ging. In 12 maanden tijd werden daarmee ruim 100.000 nieuwe banen gecreëerd.

​Het merendeel van de banen is volgens SolarPower Europe toe te rekenen aan het daksegment, enkel in Spanje is meer dan de helft van de banen toe te rekenen aan het utiliteitssegment. Spanje is momenteel dan ook een van de grootste Europese zonne-energiemarkten voor grondgebonden pv.

Productie
De grootste hoeveelheid banen – 79 procent – bevindt zich nog altijd bij het installeren van zonnepanelen, terwijl het aantal banen in onderhoudswerkzaamheden snel groeit en inmiddels 9 procent bedraagt.

Binnen de productie van zonne-energieproducten is het grootste aantal banen – te weten 31.000 stuks – afkomstig van omvormerfabrikanten. 70 procent van de productiebanen komt dan ook voor hun rekening. 7.700 banen – zo’n 17 procent – is afkomstig van Europese zonnepaneelfabrikanten, terwijl siliciumproductie goed is voor 4.500 banen; oftewel 10 procent van de productiebanen. De productie van ingots, wafers en zonnecellen is tot slot goed voor minder dan 2 procent van de productiebanen.

Nederland uit top 7?
Opvallend is dat SolarPower Europe ervan uitgaat dat Roemenië in de komende jaren Nederland uit de top 7 van werkgevers gaat verdringen. Waar de Europese brancheorganisatie Nederland vorig jaar in haar scenario’s voor de toekomstige groei van de zonne-energiesector in 2025 nog een zevende plaats toebedeelde, valt Nederland in 2026 uit de top 7.

Te zijner tijd zal Duitsland met zo’n 204.000 voltijdbanen de grootste zonne-energiewerkgever van Europa zijn. Polen is te zijner tijd de runner-up. De top 7 zal in 2026 goed zijn voor 582.000 banen; 76 procent van het totale aantal van 1.053.569 banen in de Europese zonne-energiesector.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

September 2022

Verzekeraars massaal gestopt met vergoeden onzichtbare schade aan zonnepanelen Belangenorganisaties verdeeld over afbouw salderingsregeling zonnepanelen HERO: van toxisch pv-glas naar circulaire glas-polymeerfrontsheet voor zonnepanelen...
Vacatures
kWh People zoekt:

Solar Asset Manager

Fulltime (40 uur) - Midden Nederland
Innovi Dak zoekt:

Magazijnmedewerker/inkoper

Fulltime (40 uur) - Hoensbroek, 6433KG 37
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!