Solar Magazine - Oproep Belgische hernieuwbare-energiesector om energietransitie te versnellen
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Oproep Belgische hernieuwbare-energiesector om energietransitie te versnellen
© Kristof Lauwers | Dreamstime.com

Oproep Belgische hernieuwbare-energiesector om energietransitie te versnellen

Meer dan 200 bedrijven en andere stakeholders uit de Belgische hernieuwbare-energiesector doen een gezamenlijke oproep om de energietransitie te versnellen en te verduurzamen.

De oproep werd gedaan tijdens de eerste Belgische editie van het Energie Transitie Congres in Brussel; een gezamenlijk initiatief van de federaties voor hernieuwbare energie en installateurs Edora, ODE en Techlink.

Elektriciteitsnet van morgen
De 3 brancheorganisaties benadrukken dat de energietransitie alleen kan slagen als België het gebruik van hernieuwbare-energiebronnen vergemakkelijkt, investeert in CO2-vrije oplossingen voor  de verwarmingssector en het elektriciteitsnet van morgen voorbereidt aan de hand van nieuwe gedecentraliseerde modellen; daarin moeten flexibiliteit, energie-efficiëntie en hernieuwbare- energiegemeenschappen een belangrijke plaats innemen.

Wettelijk en tarifair kader
Edora, ODE en Techlink benadrukken dat er nog veel moet gebeuren om de bouw van grootschalige hernieuwbare-energie-installaties te stimuleren. ‘De uitbouw van een op decentrale productie gericht elektriciteitsnet en de ontwikkeling van een gunstig wettelijk en tarifair kader voor energiedelen moet ook elke burger, bedrijf en lokaal bestuur in staat stellen een producent van groene stroom te worden, bijvoorbeeld door stroom uit zonnepanelen te delen of deel te nemen aan een windenergieproject’, stellen ze. ‘Maar elektriciteit is niet alles. De tijd is ook gekomen om veel daadkrachtiger te investeren in de productie van hernieuwbaar gas en in de aanleg van warmtenetten, zeker daar waar de dichtheid van de warmtebehoefte dit rechtvaardigt. Ten slotte zal ook een betere integratie van de energieverbruikende sectoren (industrie, mobiliteit, verwarming, ...) nodig zijn om de efficiëntie van het systeem te verhogen door de inzet van “slimme” apparaten waarmee de vraag beter en in real time kan worden afgestemd op het energieaanbod.’

‘Het is dan ook hoog tijd om het energiesysteem van het verleden los te laten en over te stappen op een meer dynamisch en democratisch geïntegreerd systeem, waarin consumenten tegelijkertijd consumenten, producenten en leveranciers worden, hetzij als individuen, hetzij als leden van energiegemeenschappen’, besluiten Edora, ODE en Techlink.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

Maart 2023

Certificeringsregeling in de maak bij InstallQ: ‘Licence to operate voor zakelijke pv-projecten’ iMVO-convenant hernieuwbare energie klaar: ‘Zonne-energiesector mag ogen niet sluiten, niks doen geen optie’ NIYATA...
Vacatures
Triple Solar zoekt:

Service Monteur

Fulltime (40 uur) - Amsterdam, 1033 MT, Programmeurstraat 6-B
Everday zoekt:

Ervaren accountmanager

Fulltime (40 uur) - Rosmalen, Graafsebaan 135
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!