logo
wvhj2023
© Palinchak | Dreamstime.com
© Palinchak | Dreamstime.com
20 september 2022

29 procent Nederlanders is door oorlog voorstander geworden van zonneparken

29 procent van de Nederlanders is door de oorlog tussen Rusland en Oekraïne voorstander geworden van zonneparken. De groep omvat vooral Nederlanders met een bovenmodaal inkomen.

Tegelijkertijd is 6 procent van de Nederlanders tegenstander geworden van zonneparken. De meeste weerstand zit nog in het noorden en oosten: daar vindt een groter deel het aantal zonneparken en windmolens in hun gemeente te veel. Dat alles blijkt uit onderzoek van motivaction in opdracht van de Nederlandse Vereniging voor Duurzame Energie.

Kernenergie
De oorlog heeft er onder aan de streep volgens de onderzoekers toe geleid dat er 30 procent meer draagvlak voor de energietransitie is. Waar de steun voor zonneparken in de eigen gemeente met 29 procent is gegroeid, is dat voor windmolens 26 procent.

59 procent van de Nederlanders wil door Rusland/Oekraïne minder Russisch gas importeren. Onafhankelijk zijn van het buitenland is daarmee voor 52 procent van de Nederlanders de belangrijkste reden voor transitie. Het merendeel van hen is voorstander van het opwekken van eigen energie met duurzame bronnen; te weten 67 procent voor zonne-energie, 58 procent voor windenergie en 24 procent voor kernenergie. Gas en kolen kunnen nog maar rekenen op steun van 12 en 2 procent.

Gronings gas
De zorgen over de energiecrisis zijn groot, ze leven bij 46 procent van de Nederlanders. Persoonlijke zorgen over de energierekening – 84 procent – zijn het belangrijkste. Ook vinden mensen de transitie nog niet snel genoeg gaan, te weten 46 procent van de Nederlanders.

59 procent van de Nederlanders wil minder Russisch gas importeren. Onafhankelijkheid van het buitenland is de belangrijkste reden voor de transitie (52 procent); klimaat is de tweede reden (41 procent). Nederland is tot slot verdeeld over Gronings gas: er zijn ongeveer evenveel voor- (35 procent) als tegenstanders (34 procent) van gaswinning. In het noorden en oosten van het land is een significant groter deel van de bevolking tegen gaswinning in Groningen.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten