Solar Magazine - Liander past congestiemanagement nieuwe stijl toe voor vol stroomnet Leeuwarden
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Liander past congestiemanagement nieuwe stijl toe voor vol stroomnet Leeuwarden
© Liander

Liander past congestiemanagement nieuwe stijl toe voor vol stroomnet Leeuwarden

Leeuwarden heeft de landelijke primeur voor congestiemanagement nieuwe stijl. Liander maakt samen met een ondernemer extra ruimte op het volle elektriciteitsnet van bedrijventerrein Schenkenschans.

De netbeheerder heeft met het bedrijf D4 afgesproken dat zij de komende jaren tijdens piekdrukte op het elektriciteitsnet de stroomvraag van zijn bio-LNG-installatie op de Energiecampus Leeuwarden (ECL) terugschroeft.

2027
Concreet zal de installatie tijdens werkdagen van oktober tot en met februari van 8.00 tot 12.00 uur en van 16.00 tot 18.00 uur minder elektriciteit verbruiken dan het contract van D4 toelaat. ‘We hebben een slim energiesysteem met warmte- en elektriciteitsopslag ontwikkeld’, duidt Michiel Ottevanger, directeur van D4. ‘Hierdoor kunnen we tijdens de daluren op het elektriciteitsnet energie afnemen en opslaan totdat we het in ons productieproces gebruiken. Met dit systeem zijn onze installaties klaar voor de toekomst.’

D4  krijgt een vergoeding voor het terugschroeven van het stroomverbruik. Het contract loopt totdat Liander het nieuwe elektriciteitsverdeelstation in Leeuwarden in gebruik neemt. Dit is naar verwachting eind 2027.

Afname van elektriciteit
Door de congestiemanagementtoepassing ontstaat ruimte op het stroomnet en krijgen 8 ondernemers op de wachtlijst vanaf vandaag hun gewenste elektrisch vermogen. Deze oplossing is mogelijk door toepassing van de nieuwe spelregels voor congestiemanagement van de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

Het elektriciteitsnet op bedrijventerrein Schenkenschans heeft door de explosieve vraag naar stroom zijn maximale capaciteit bereikt. In de zomer van 2021 liet Liander ondernemers in het gebied weten daarom bestaande bedrijven geen extra capaciteit te kunnen bieden en nieuwe bedrijven geen toegang te kunnen geven tot het elektriciteitsnet. Zou de netbeheerder dat wel doen, dan neemt de kans op kortsluiting en storingen toe, met als gevolg dat alle aangesloten ondernemers en consumenten langdurig zonder stroom komen te zitten. Inmiddels wachtten 14 ondernemers op Schenkenschans op een nieuwe of zwaardere aansluiting voor de afname van elektriciteit.

Wachtlijst
Naast de succesvolle inzet van congestiemanagement kan Liander de 8 ondernemers op Schenkenschans van de wachtlijst halen, omdat de geplande duurzame woningbouw in de omgeving minder elektriciteit nodig heeft dan was aangenomen. Nieuwe cijfers van de gemeente laten zien dat de elektriciteitsbehoefte en planning van de woningbouw anders is dan was aangenomen.

Ondanks deze oplossingen is het nog steeds druk op het elektriciteitsnet in Leeuwarden-West. Er blijven nog 6 ondernemers op de wachtlijst voor afname van elektriciteit. Daarnaast staan er 4 ondernemers op de wachtlijst voor teruglevering van elektriciteit. Voor dat terugleveren geldt dat Tennet, de beheerder van het hoogspanningsnet, vorig jaar zomer heeft aangekondigd dat het hoogspanningsnet vol zit. Hierdoor moet Liander alle nieuwe verzoeken van producenten van grote hoeveelheden groene stroom die na 10 juni 2021 zijn binnengekomen op een wachtlijst plaatsen.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

September 2023

De september 2023-editie van Solar Magazine besteedt onder meer aandacht aan teruglopende verkopen van zonnepaneelinstallateurs, de Tweede Kamerverkiezingen, recycling van zonnepanelen, het op stoom komen van de uitrol van de realtime interface en de...
Vacatures
Wattkraft Benelux zoekt:

Senior Business Developer Energy Storage Solutions

32-40 uur - Utrecht
RABLE zoekt:

Account Manager

Fulltime (40 uur) - Delft
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!