logo
wvhj2023
© HRsolar
© HRsolar
7 september 2022

Interesse in subsidie zonneboiler houdt aan, vakantiedip voor isolatie en warmtepompen

In de maand augustus zijn zowel door consumenten als bedrijven fors minder aanvragen ingediend voor isolatie en warmtepompen via de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE).

Voor zonneboilers bleven de aanvragen wel op peil. In augustus 2022 werd via de ISDE-regeling door consumenten en zakelijke aanvragers in totaal 16,9 miljoen euro subsidie aangevraagd. Dat bedrag is het laagste sinds de maand februari toen 14,1 miljard euro subsidie werd aangevraagd.

70 procent budget op
Dit kalenderjaar is er via de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) 228 miljoen euro subsidie beschikbaar voor zonneboilers, (hybride) warmtepompen, isolatiemaatregelen en aansluitingen op een warmtenet. Bovendien zijn de subsidiepercentages verhoogd naar 30 procent van het investeringsbedrag. Met nog 4 maanden te gaan, is er nog 68,6 miljoen euro subsidie beschikbaar. Daarmee is 70 procent van het budget vergeven en is het nog altijd waarschijnlijk dat de subsidiepot voor het einde van het kalenderjaar leeg is.

Als de gemiddelde aanvraagsnelheid uit de eerste 8 maanden van het kalenderjaar wordt voortgezet, zal bijna 195 miljoen euro subsidie aangevraagd worden door consumenten en ruim 44 miljoen euro door zakelijke aanvragers. Dat zou betekenen dat er ongeveer 11 miljoen euro tekort zal zijn.

Beter jaar zonnewarmte 
Waar in heel 2021 door consumenten voor 3,1 miljoen euro subsidie werd aangevraagd voor zonneboilers – in 2019 en 2020 was dat respectievelijk 5 miljoen en 5,2 miljoen euro – is in de eerste 8 maanden van het kalenderjaar 5,2 miljoen euro subsidie voor zonneboilers aangevraagd. Daarbij moet wel opgemerkt worden dat de subsidie voor zonneboilers dit jaar is verhoogd van 20 naar 30 procent.

Onderstaande grafiek toont de aanvragen van consumenten per techniek voor de eerste 8 maanden van 2022. Waar voor zonneboilers in de maand augustus de interesse nagenoeg gelijk was aan de voorgaande maanden, was er bij isolatie en warmtepompen een duidelijke vakantiedip zichtbaar.

Vakantiedip: fors minder aanvragen warmtepompen
Door bedrijven werd in 2019, 2020 en 2021 voor respectievelijk 2,6 miljoen, 2,1 en 2 miljoen euro subsidie aangevraagd voor zonneboilers. In de eerste 8 maanden van het huidige kalenderjaar werd in de zakelijke markt al voor 3,6 miljoen euro subsidie aangevraagd, zoals blijkt uit onderstaande grafiek. De zakelijke zonnewarmtemarkt is daarmee op weg naar een recordjaar, want de kalenderjaren 2020 en 2021 zijn nu al overtroffen. Daarbij moet logischerwijs wel opgemerkt worden dat ook voor zakelijke aanvragers het subsidiepercentage verhoogd is van 20 naar 30 procent.

Voor warmtepompen was de maand augustus de slechtste maand van het kalenderjaar met slechts 0,6 miljoen euro aan subsidieaanvragen. Daarmee lijkt er sprake te zijn van een forse vakantiedip.

Daling particuliere aanvragen
In de maand augustus 2022 zijn door particulieren 6.053 aanvragen ingediend voor 11.468 apparaten en maatregelen. Dat betekent in beide gevallen een daling van 22 procent. Onderstaande grafiek toont de stijgende lijn van het geclaimde subsidiebudget door particulieren die, ingegeven door de hoge stroom- en gasprijzen, sinds vorig jaar zomer is ingezet. De maand augustus liet daarbij voor het eerst sinds lange tijd een daling zien.

Ook zakelijke aanvragen dalen
Het aantal zakelijke aanvragen bedroeg in de maand juli 275 stuks voor 214 apparaten. Het aantal subsidieaanvragen is met 29 procent gedaald en het daarmee gemoeide aantal apparaten zelfs met 74 procent. Onderstaande grafiek toont de ontwikkeling van het zakelijk geclaimde subsidiebudget.

79,4 miljoen euro isolatie
Net als in het afgelopen kalenderjaar is isolatie veruit de populairste maatregel binnen de ISDE: 61 procent van het door consumenten geclaimde subsidiebudget ging in 2022 al naar isolatiemaatregelen. De tot op heden 79,4 miljoen euro aangevraagde subsidie voor isolatie is als volgt verdeeld:

Type isolatie

Geclaimd ISDE-budget

Dakisolatie

25,4 miljoen euro

HR++-glas

13,3 miljoen euro

Spouwmuurisolatie

11,8 miljoen euro

Vloerisolatie

10,1 miljoen euro

Gevelisolatie

9,5 miljoen euro

Triple glas

7,4 miljoen euro

Bodemisolatie

1,5 miljoen euro

Zolder-/vlieringisolatie

0,4 miljoen euro

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten