logo
wvhj2023
© InstallQ
© InstallQ
26 augustus 2022

Oproep InstallQ aan consumenten: kies voor erkende installateur van zonnepanelen

De stormloop op zonnepanelen zorgt er volgens InstallQ voor dat onbekwame monteurs en beunhazen in dit gat in de markt springen. De organisatie roept consumenten op te kiezen voor een erkende installateur.

InstallQ is een onafhankelijke stichting die met erkennings- en kwaliteitsregelingen de kwaliteit en veiligheid van installatiewerk bevordert.

Malafide bedrijven
De organisatie benadrukt dat de vakman bij de montage en het elektrotechnisch aansluiten van zonnepanelen zowel bouwkundige als elektrotechnische kennis en kunde nodig heeft. Eén verkeerde schakeling of ondeskundige bevestiging van de zonnepanelen kan leiden tot een storing of een lagere energieopbrengst, maar ook tot brand of vallende zonnepanelen.

Juist door de snelgroeiende vraag naar zonnepanelen blijkt nu volgens de organisatie dat steeds vaker ondeskundige monteurs en zelfs malafide bedrijven zich toeleggen op het installeren van zonnepanelen. InstallQ wijst opdrachtgevers op het bestaan van een kwaliteitsregeling en de erkenning Zonnestroom, waaraan vakbekwame installateurs te herkennen zijn.

349 installateurs erkend
Het aantal installateurs met de erkenning Zonnestroom steeg de afgelopen 2 maanden van 325 naar 349. Om in aanmerking te komen voor deze erkenning moeten installateurs aantonen dat ze beschikken over kennis en kunde voor het monteren van de zonnepanelen en het maken van de aansluiting in de meterkast. Voor grotere installaties geldt dat de vakman, met het oog op de kwaliteit, ook over een erkenning voor elektrotechnisch installatiewerk beschikt.

InstallQ stelt overtuigd te zijn dat de keuze voor een erkende installateur de kwaliteit en veiligheid van zonnestroominstallaties ten goede komt. Ze adviseert consumenten en professionele opdrachtgevers nadrukkelijk te letten op dit keurmerk. Door uitsluitend in zee te gaan met erkende installateurs zijn veel problemen te voorkomen.

Op de website echteinstallateur.nl zijn via postcode alle erkende Zonnestroom-installateurs in een bepaalde regio te vinden. Daarnaast is InstallQ van mening dat ook verzekeraars hun steentje kunnen bijdragen. InstallQ vraagt verzekeraars al langer om het werken met een erkende installateur in hun polisvoorwaarden op te nemen.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten