Solar Magazine - Salderingsregeling en de terugleververgoeding | Hoeveel is stroom zonnepanelen echt waard?
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Salderingsregeling en de terugleververgoeding | Hoeveel is stroom zonnepanelen echt waard?
© TenneT

Salderingsregeling en de terugleververgoeding | Hoeveel is stroom zonnepanelen echt waard?

De discussie over de terugleververgoeding die consumenten ontvangen voor overtollige zonne-energie van hun zonnepanelen neemt hand over hand toe. Maar hoeveel is zonnestroom nu echt waard? Zonneplan zocht het uit.

De Consumentenbond luidde dit jaar al 2 keer de noodklok over de lage terugleververgoedingen die energiebedrijven betalen. Als consumenten met hun zonnepanelen meer stroom terugleveren dan zij zelf verbruiken, is er sprake van nettoteruglevering. Eerder deze week werd bekend dat Eneco de terugleververgoeding met maar liefst 84 procent verlaagt van 56,5 naar 9 eurocent per kilowattuur. Ook 2 dochterbedrijven van Eneco, Oxxio en WoonEnergie, verlagen de terugleververgoeding.

Gemiddeld minimaal 17 eurocent
Zonne-energiebedrijf Zonneplan heeft nu uitgerekend dat 1 kilowattuur stroom het afgelopen halfjaar in de middaguren gemiddeld minimaal 17 eurocent kostte. Het bedrijf bestrijdt daarmee de claim van energieleveranciers die stellen ‘marktconforme prijzen’ te hanteren voor de terugleververgoeding. In onderstaande grafiek zijn de door Zonneplan verzamelde data te zien. Het gaat hierbij om de inkoopprijzen op de zogeheten EPEX day-ahead spotmarkt, exclusief energiebelasting, Opslag Duurzame Energie (ODE) en btw.

Eind van de middag
In de grafiek is te zien dat aan het eind van de middag de prijs voor een kilowattuur zonnestroom zelfs oploopt tot 30 eurocent. Zonnepaneleneigenaren met een oost-westgeoriënteerd dak, die dus ook nog een deel van de ochtend en avond stroom opwekken, zouden zodoende volgens Zonneplan aanspraak moeten kunnen maken op een nog hogere vergoeding.

Tegelijkertijd komt het zo nu en dan voor dat er sprake is van negatieve stroomprijzen. Energieproducenten – waaronder dus ook huishoudens met zonnepanelen – zouden er op die momenten geld op toe moeten leggen om hun stroom kwijt te kunnen. Dit was dit jaar volgens Zonneplan echter in minder dan 2 procent van de tijd het geval. De beeldvorming die traditionele energiebedrijven proberen te creëren – ‘zonnestroom is haast niets waard’ – klopt dan ook niet, is Zonneplan van mening. De enige echte marktconforme terugleververgoeding is wat het bedrijf betreft de prijs die er op het moment van opwekken ook daadwerkelijk wordt betaald op de markt. 

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

Mei 2023

Werkgroep NEN legt laatste hand aan nieuwe beoordelingsmethode brandveiligheid zonnepanelen: ‘EU moet zonnepanelen status van bouwproduct geven’ Holland Solar: ‘Geen enkel zonnepaneel is het waard om voor te sterven’...
Vacatures
Klimaatfonds Nederland zoekt:

Project Manager Solar

Fulltime (40 uur) - Vreeland
GPC Europe zoekt:

Hoofdmagazijnier

Fulltime (40 uur) - Careelstraat 2, B-8700 Tielt
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!