Solar Magazine - Nieuwe belangenvereniging gaat inzet op dynamische energietarieven vergroten
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Nieuwe belangenvereniging gaat inzet op dynamische energietarieven vergroten
© Ruud Morijn | Dreamstime.com

Nieuwe belangenvereniging gaat inzet op dynamische energietarieven vergroten

EnergyZero, Frank Energie, NieuweStroom, easyEnergy en Tibber hebben de Vereniging van Dynamische Energieleveranciers (VvDE) opgericht,volgens hen een noodzakelijke aanvulling op branchevereniging Energie-Nederland.

De VvDE richt zich op een aantal specifieke thema’s om de belangen van aanbieders van dynamische energiecontracten extra kracht bij te zetten en stelt met haar inspanningen aan een groener, efficiënter en stabiel energiesysteem te bouwen.

Motor energietransitie
De energiebedrijven achter de VvDE stellen dat samen energie opwekken en oplossingen vinden voor minder verbruik, onder andere met behulp van dynamische energietarieven, de toekomst hebben. Maar dat vraagt volgens hen wel om een ander businessmodel dan dat van de traditionele energiebedrijven en daar lopen de belangen dan ook uiteen.

Dynamische energietarieven zijn wat de 5 energiebedrijven betreft de motor van de energietransitie, omdat ze eindgebruikers stimuleren zo slim mogelijk om te gaan met hun energieverbruik. Anders dan met vaste tarieven, betalen eindgebruikers met een dynamisch energiecontract tarieven voor hun elektriciteit en gas, respectievelijk uur- en dagtarieven. Dit stelt de consument volgens de VvDE in staat om bewuster om te gaan met energie en energie te gebruiken op momenten dat het gunstig is voor de rekening en het energiesysteem.

Salderingsregeling
‘Het doel van onze vereniging is om versneld een efficiënt, goedkoper, duurzamer en stabiel energiesysteem te realiseren’, duidt voorzitter Auke Ferwerda. ‘Zodat we zo slim, snel en goedkoop mogelijk door de huidige crisis heen komen. Wij willen opkomen voor de belangen van de duurzame- energiebedrijven van de toekomst. Het belang van dynamische energietarieven wordt ondersteund door Europese regelgeving. Voor Nederland betekent het echter wel dat we ons huidige energiesysteem duurzaam moeten innoveren en kritisch moeten kijken naar bestaande fiscale stimuleringsmaatregelen zoals de salderingsregeling voor zonnepanelen.’

Terugleververgoeding
De VvDE stelt in het leven geroepen te zijn om daar verandering in aan te brengen. De vereniging behartigt de belangen van aanbieders van dynamische energiecontracten en buigt zich over actualiteiten die grote invloed hebben op dynamische energiecontracten. ‘Daarbij gaat het onder meer om de salderingsregeling voor zonnepanelen en ook een vaste terugleververgoeding, omdat deze regelingen regelmatig botsen met aanbieders van vaste prijsproposities of met partijen met traditionele opvattingen, zoals de Consumentenbond’, aldus de vereniging.

Ferwerda besluit: ‘Dynamische tarieven zorgen voor een mogelijkheid om ons stroomnet actief te ontlasten. Namelijk door een prikkel te introduceren die een gebruiker verleidt niet af te nemen op piekmomenten, maar te kijken naar de vraag- en aanbodsituatie. Op drukke tijden geldt een hoge prijs, als het wat rustiger is een lagere. Daarmee kan de consument, geholpen door een thuisbatterij of smart-charging techniek, zijn verbruik verplaatsen naar de rustige, goedkope momenten. En dat is precies wat ons stroomnet nu nodig heeft.’

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

September 2023

Installateurs zonnepanelen bang voor teruglopende verkopen: ‘Acties energiebedrijven olie op het vuur’ Verkiezingen: ‘Niet overdramatiseren als afbouw salderingsregeling zonnepanelen pas in 2026 begint’...
Vacatures
Kremer Techniek zoekt:

Adviseur Duurzame Technieken

Fulltime (40 uur) - ‘s-Heerenberg
Zonnepark Services Nederland zoekt:

Technical Asset Manager

32-40 uur - Drieharingstraat 6 3511 BJ Utrecht
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!