Solar Magazine - 1 miljoen euro crowdfunding voor Azteq om zonnespiegels te installeren bij Heineken
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
1 miljoen euro crowdfunding voor Azteq om zonnespiegels te installeren bij Heineken
© Heineken

1 miljoen euro crowdfunding voor Azteq om zonnespiegels te installeren bij Heineken

Het Vlaamse Azteq – met zonnespiegels actief in de uitrol van concentrated solar thermal (cst) – heeft in een tijdsbestek van 19 minuten met een crowdfundingscampagne 1 miljoen euro kapitaal opgehaald.

Vorig jaar sloot de specialist in geconcentreerde zonnewarmte al een kapitaalsverhoging van 1 miljoen euro af bij de Haven van Antwerpen en het Nederlandse Darel.

Heineken
BoleroCrowdfunding, onderdeel van de Vlaamse bank-verzekeraar KBC Groep – wist de afgelopen jaren met succes zo’n 100 crowdfundingcampagnes op te zetten, waarbij ruim 40 miljoen euro werd opgehaald. De looptijd van de obligatie van Azteq bedraagt 24 maanden.

Het Limburgse Azteq wil met het nu op het platform opgehaalde bedrag een buffer opbouwen om een nieuw groot project te realiseren. Recentelijk kon de onderneming een belangrijk contract sluiten met ENGIE om voor de bierbrouwerij van Heineken in het Spaanse Sevilla een zonnewarmte-installatie te bouwen die jaarlijks tot 60 procent van de thermische energiebehoeften zal kunnen leveren.

30 megawatt
Azteq heeft voor het project een contract gesloten met ENGIE Servicios Energeticos. Dat behelst de levering van zonnepanelen met een geïnstalleerd vermogen van 30 megawatt voor warm water op een temperatuur van 180 graden Celsius.

Het wordt de grootste cst-installatie voor industriële proceswarmte in Europa. Gezien de contractwaarde van meer dan 11 miljoen euro is dit een doorbraakproject voor Azteq. Ook voor Engie en Heineken betekent dit een voorbeeldproject voor de mogelijke aanwending van cst ter vervanging van gas voor het leveren van thermische energie voor industriële processen.

Begin 2024
Azteq is reeds gestart met de uitvoering van het project en heeft met de meeste leveranciers al bestellingen geplaatst om prijzen en leveringstermijnen vast te leggen. Het door middel van crowdfunding opgehaald geld zal worden aangewend om het project verder te helpen financieren.

De oplevering is voorzien tegen midden 2023, waarna nog een opstartperiode volgt onder garantie van Azteq. Tegen einde 2023, begin 2024 verwacht het bedrijf het project volledig te kunnen afronden, zodat na afloop de obligatie kan worden afgelost.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

Mei 2023

Werkgroep NEN legt laatste hand aan nieuwe beoordelingsmethode brandveiligheid zonnepanelen: ‘EU moet zonnepanelen status van bouwproduct geven’ Holland Solar: ‘Geen enkel zonnepaneel is het waard om voor te sterven’...
Vacatures
Lens zoekt:

Key Accountmanager

Fulltime (40 uur) - Amsterdam, 1094BB, 75E
Fronius zoekt:

Technical Sales Advisor

Fulltime (40 uur) - België
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!