Solar Magazine - Vlaams Azteq verkrijgt 1 miljoen euro voor uitrol geconcentreerde zonnewarmte in Europa
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Vlaams Azteq verkrijgt 1 miljoen euro voor uitrol geconcentreerde zonnewarmte in Europa
© Azteq

Vlaams Azteq verkrijgt 1 miljoen euro voor uitrol geconcentreerde zonnewarmte in Europa

Het Vlaamse Azteq – actief in de uitrol van concentrated solar thermal (cst) – heeft een kapitaalsverhoging van 1 miljoen euro afgesloten bij de Haven van Antwerpen en het Nederlandse Darel.

Azteq levert volledig geïntegreerde, hoogwaardige geconcentreerde zonnewarmtesystemen voor toepassingen in de industrie en stadsverwarming. Azteq gebruikt hiervoor parabolische trog-platformen om zonnestraling te concentreren op een buis in de brandlijn van de paraboolspiegels, waardoor thermische olie wordt opgewarmd tot 400 graden Celsius. Afhankelijk van de beoogde toepassing kan deze thermische olie vervolgens via een wisseleenheid worden omgezet in hoogwaardige thermische energie in stoom, water onder druk, hete lucht en andere vormen.

Levensvatbaarheid
Koen Vermout, chief executive officer van Azteq, over het aangetrokken kapitaal: ‘Azteq heeft de levensvatbaarheid van de cst-technologie voor West-Europese industriële toepassingen aangetoond via de projecten die het in België heeft geïnstalleerd en momenteel uitvoert. Dit kapitaal geeft ons de nodige middelen om ons aanbod uit te breiden en schone thermische energie naar industriële spelers in heel West-Europa te brengen.’

‘Wanneer deze technologie is opgeschaald naar alle grootschalige industriële clusters, zal de impact op CO2-vermindering groot zijn’, stelt Jacques Vandermeiren, chief executive officer van de Haven van Antwerpen. Guy Janssens, chief corporate affairs officer zal de Haven van Antwerpen vertegenwoordigen in de raad van bestuur van Azteq.

Nederlandse markt
Met de participatie van Darel toont Azteq zijn commitment om zijn cst-platform footprint op internationale schaal uit te breiden. Naast de kapitaalinjectie brengt Darel kennis van duurzame-energietransitie naar Azteq, evenals de professionele vertegenwoordiging voor cst-technologie op de Nederlandse markt.

‘Azteq’s cst-technologie is een grote aanwinst en bijdrage aan Darel’s portfolio van oplossingen voor energietransitie’, stelt Marc Peters van Darel.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

September 2022

Verzekeraars massaal gestopt met vergoeden onzichtbare schade aan zonnepanelen Belangenorganisaties verdeeld over afbouw salderingsregeling zonnepanelen HERO: van toxisch pv-glas naar circulaire glas-polymeerfrontsheet voor zonnepanelen...
Vacatures
Innovi Dak zoekt:

Magazijnmedewerker/inkoper

Fulltime (40 uur) - Hoensbroek, 6433KG 37
kWh People zoekt:

Solar Asset Manager

Fulltime (40 uur) - Midden Nederland
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!