Solar Magazine - TenneT investeert 1,6 miljard euro in hoogspanningsnet, omzet ruim verdubbeld
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
TenneT investeert 1,6 miljard euro in hoogspanningsnet, omzet ruim verdubbeld
© TenneT

TenneT investeert 1,6 miljard euro in hoogspanningsnet, omzet ruim verdubbeld

TenneT meldt in de eerste helft van het kalenderjaar 1,6 miljard euro geïnvesteerd te hebben in de energietransitie en opnieuw een hoge netbeschikbaarheid van 99,999 procent gerealiseerd te hebben.

De onderliggende omzet is met 2.407 miljoen euro toegenomen naar 4.975 miljoen euro, een ruime verdubbeling. De hogere kosten voor redispatch, netverliezen, reservecentrales en regelvermogen in 2022 resulteren in hogere onderliggende opbrengsten, aangezien die hogere kosten worden vergoed via toekomstige nettarieven of direct worden gecompenseerd met veilingopbrengsten. Verder zijn de inkomsten hoger door aanhoudende investeringen, die resulteren namelijk in een groeiende wettelijke activabasis en hogere onshore- en offshore-inkomsten.

Het onderliggende bedrijfsresultaat is met 148 miljoen euro gestegen naar 579 miljoen euro.

Prijzen grondstoffen
Zowel de oorlog in Oekraïne als de coronapandemie heeft volgens de hoogspanningsnetbeheerder een grote invloed gehad op de prijzen van grondstoffen die TenneT in zijn vele projecten gebruikt, zoals staal, aluminium en koper. Hoge marktprijzen van elektriciteit hebben ook tot een aanzienlijke toename van netkosten geleid. Dat zijn kosten die TenneT moet maken om netverliezen te compenseren, de energiebalans op het net te handhaven of om te betalen voor een andere route voor de elektriciteit wanneer er sprake is van congestie op delen van het net of als delen niet beschikbaar zijn als gevolg van werkzaamheden voor geplande netuitbreidingen. Volgens de reguleringsregels zijn deze hogere netkosten budgetneutraal en zullen ze in de toekomstige tarieven worden gecompenseerd.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

September 2022

Verzekeraars massaal gestopt met vergoeden onzichtbare schade aan zonnepanelen Belangenorganisaties verdeeld over afbouw salderingsregeling zonnepanelen HERO: van toxisch pv-glas naar circulaire glas-polymeerfrontsheet voor zonnepanelen...
Vacatures
Winst uit je woning zoekt:

Adviseur Verduurzaming (ZZP)

Fulltime (40 uur) - Haarlem, 2011 MA
Dijkman Zonne-energie zoekt:

Elektromonteur zonnepanelen

Fulltime (40 uur) - Heino
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!