Solar Magazine - De harde cijfers | 18 procent meer zonnepanelen geïnstalleerd in juli via SDE+(+)
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
De harde cijfers | 18 procent meer zonnepanelen geïnstalleerd in juli via SDE+(+)
© GroenLeven

De harde cijfers | 18 procent meer zonnepanelen geïnstalleerd in juli via SDE+(+)

Nederland heeft in de maand juli via de subsidieregeling SDE+(+) 117,0 megawattpiek en daarmee 18 procent meer zonnepanelen geïnstalleerd. Deze week in ‘De harde cijfers’ een analyse van de nieuwste CertiQ-cijfers.

In de eerste 7 maanden van het kalenderjaar zijn iedere maand minder pv-projecten opgeleverd via de SDE+(+) dan in 2021. De maand juli blinkt daarbij negatief uit, want in die maand is het aantal opgeleverde projecten het hardst gedaald: met 41 procent. Opsteker is dat het met deze projecten gemoeide vermogen met 117,0 megawatt dus wel hoger ligt dan de in juli 2021 opgeleverde projecten die goed waren voor 99,5 megawattpiek.

Gemiddelde projectomvang
De gemiddelde projectomvang was in de maand juli 2022 dan ook 2 keer zo groot als het voorgaande jaar: 504 om 254 kilowattpiek. Opnieuw toegenomen; te weten naar 910 kilowattpiek per project. Dat is wel 28 procent lager dan de gemiddelde projectomvang van het huidige kalenderjaar, die 700 kilowattpiek bedraagt.

In juli heeft CertiQ 232 nieuwe pv-projecten geregistreerd als opgeleverd. Dat is dus een afname van 41 procent ten opzichte van het kalenderjaar 2021, maar wel een groei van 13 projecten ten opzichte van juni 2022. De groei ten opzichte van juli 2021, uitgedrukt in vermogen, is 18 procent. Per 1 juli 2022 beschikt Nederland nu over 32.213 pv-projecten met in totaal een vermogen van 8.583,4 megawattpiek.

De 2 onderstaande grafieken tonen allereerst het in 2022 per kalendermaand geïnstalleerde vermogen en het voor de periode 2019-2022 in de eerste 7 maanden van het kalenderjaar geïnstalleerde vermogen.

738 minder projecten
In onderstaande grafieken is te zien dat in de eerste 7 maanden van het kalenderjaar volgens de gegevens van CertiQ 738 minder zonnestroomprojecten zijn opgeleverd via de SDE+(+); oftewel 31 procent.

De 2 onderstaande grafieken tonen allereerst het aantal in 2022 per kalendermaand opgeleverde pv-projecten en het aantal voor de periode 2019-2022 in de eerste 7 maanden van het kalenderjaar opgeleverde pv-projecten.

Disclaimer: het kan enige tijd duren voor een installatie door CertiQ geregistreerd wordt. Wanneer een zon-pv-installatie is aangemeld bij CertiQ, laat de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) de startdatum van de SDE+-subsidie van een project automatisch ingaan. Dit gebeurt op de datum van ingebruikname, dat wil zeggen de ingangsdatum van de inschrijving bij CertiQ. Hierdoor kan het zo zijn dat een project wel al is opgeleverd, maar nog onbekend is in de CertiQ-database. Om deze en andere redenen vinden er op voortdurende basis correcties van de bij CertiQ aangemelde vermogens plaats.

Zonnewarmte
Tot slot zijn er dit jaar tot op heden 3 zonnewarmtesystemen gerealiseerd via de SDE+(+). Deze projecten vertegenwoordigen volgens CertiQ een vermogen van 2,3 megawattth.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

September 2022

Verzekeraars massaal gestopt met vergoeden onzichtbare schade aan zonnepanelen Belangenorganisaties verdeeld over afbouw salderingsregeling zonnepanelen HERO: van toxisch pv-glas naar circulaire glas-polymeerfrontsheet voor zonnepanelen...
Vacatures
kWh People zoekt:

Operations Manager Solar

Fulltime (40 uur) - Amsterdam
Switch2solar zoekt:

Digital developer | E-learning

32-40 uur - Ulvenhout
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!