Solar Magazine - Kamervragen VVD over hacken van Chinese omvormers voor zonnepanelen
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Kamervragen VVD over hacken van Chinese omvormers voor zonnepanelen
© Elian Kars | Dreamstime.com

Kamervragen VVD over hacken van Chinese omvormers voor zonnepanelen

Queeny Rajkowski en Silvio Erkens hebben namens de VVD Kamervragen gesteld over het hacken van Chinese omvormers bij 42.000 Nederlandse eigenaren van zonnepanelen. Zij vragen de ministers om opheldering.

De Kamervragen van de Tweede Kamerleden zijn gericht aan minister Yeṣilgöz-Zegerius van Justitie en Veiligheid en minister Jetten voor Klimaat en Energie.

Kwaadwillenden
Onderzoekers van het Dutch Institute for Vulnerability Disclosure (DIVD) wisten door slechte beveiliging van het monitoringplatform Solarman toegang te krijgen tot 42.000 omvormers van zonnepanelen in Nederland.

De VVD’ers willen onder meer van de ministers weten hoe zij het gevaar hiervan voor het Nederlandse stroomnet beoordelen: ‘Hoe beoordeelt u het feit dat China, of andere kwaadwillenden die het systeem kunnen (binnendringen en) beheersen, op deze manier digitale ontwrichting in gang zou kunnen zetten? Bent u het ermee eens dat dit een gevaar is voor onze nationale veiligheid? Wat wordt gedaan om de risico’s op korte termijn te beperken? In hoeverre zijn software- of hardwarematige aanpassingen een oplossing? Wat wordt gedaan om deze veiligheidsrisico’s in de toekomst te voorkomen?’

Voorkomen afhankelijkheden
De Kamerleden willen verder van de ministers weten of zij werken aan het voorkomen van afhankelijkheden in de Nederlandse energievoorziening die ontstaan door de optelsom van veel kleine en vaak decentrale afhankelijkheden, naast het al plaatsvinden van een versterking van het toezicht op de aanbestedingen van Tennet op en aan het hoofdspanningnet.

‘Ziet u ook risico’s voor individuele huishoudens en bedrijven door deze afhankelijkheid ontstaan? Hoe mitigeert u deze risico’s?’, besluiten ze.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

September 2022

Verzekeraars massaal gestopt met vergoeden onzichtbare schade aan zonnepanelen Belangenorganisaties verdeeld over afbouw salderingsregeling zonnepanelen HERO: van toxisch pv-glas naar circulaire glas-polymeerfrontsheet voor zonnepanelen...
Vacatures
kWh People zoekt:

Operations Manager Solar Belgium

Fulltime (40 uur) - Brussel
IZEN zoekt:

Projectleider EPC

Fulltime (40 uur) - Lille, België
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!