Solar Magazine - Tongwei, Aiko, Runergy blijven grootste fabrikanten ter wereld van zonnecellen
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Tongwei, Aiko, Runergy blijven grootste fabrikanten ter wereld van zonnecellen
© Tongwei

Tongwei, Aiko, Runergy blijven grootste fabrikanten ter wereld van zonnecellen

Ook in de eerste helft van 2022 is het Tongwei gelukt de grootste fabrikant ter wereld te blijven van zonnecellen. Aiko en Runergy completeren opnieuw de top 3. Dat meldt Chinees marktonderzoeksbureau PV InfoLink.

De top 5 heeft een lichte herschikking ondergaan, waarbij Solar Space dit keer naar de vierde plaats klom doordat de productie-uitbreidingen geleidelijk online kwamen, terwijl Jietai terugkeerde in de top 5.

Positie

Zonnecelfabrikant

1.

Tongwei

2.

Aiko

3.

Runergy

4.

Solar Space

5.

Jietai

59 gigawattpiek
De top 5 heeft in de eerste helft van dit jaar samen 59 gigawattpiek aan zonnecellen uitgeleverd, een groei van 60 procent op jaarbasis. Naast de stijging van de verzendingsvolumes is de brutomarge van de zonnecellen sinds het tweede kwartaal hersteld.

Dit vloeit voort uit het feit dat in het tweede kwartaal slechts 14 à 15 gigawattpiek aan mainstream zonnecellen beschikbaar was, veel minder dan de vraag van zonnepaneelfabrikanten. Het tekort, samen met een sterkere vraag in het buitenland, zorgde voor stijgende zonnecelprijzen. Tegen deze achtergrond zijn de brutomarges van zonnecelfabrikanten gestegen.

M10 en G12
De overgang naar grootformaatzonnecellen vordert momenteel snel. Gegevens verzameld door de analisten van PV InfoLink tonen aan dat zonnecellen gebaseerd op M10-wafers van 182 bij 182 millimeter en dat zonnecellen gebaseerd op G12-wafers van 210 bij 210 millimeter in de eerste helft van het jaar goed waren voor een marktaandeel van 75,8 procent.

G1-zonnecellen gebaseerd op wafers van 158,75 bij 158,75 millimeter kenden een marktaandeel van slechts 2,1 procent. M6-zonnecellen gebaseerd op wafers van 166 bij 166 millimeter kenden een aandeel van 20,6 procent.

Krapte zal afnemen
De krapte op de zonnecelmarkt zal volgens de analisten in het vierde kwartaal van dit jaar afnemen, aangezien de wijziging van de M6-productielijnen naar grotere formaten tegen het einde van het derde kwartaal zullen zijn voltooid.

Ondertussen komen er ook geleidelijk nieuwe productiecapaciteiten van verticaal geïntegreerde fabrikanten online, waardoor het aanbod van zonnecellen weer wordt hersteld. Professionele zonnecelfabrikanten zullen de brutomarges verbeteren vanwege hun concurrentievoordeel. Zij hebben namelijk het vermogen om zich flexibel aan te passen voor verschillende formaten.

N-type
Naast de verticaal geïntegreerde bedrijven zijn volgens PV InfoLink ook professionele zonnecelfabrikanten klaar om in de tweede helft van het jaar massaal n-type zonnecellen te produceren. De analisten verwachten dat tegen het einde van 2022 de productiecapaciteit voor TOPCon-zonnecellen 60 gigawattpiek zal bedragen en voor heterojunctie (hjt)-zonnecellen 14 gigawattpiek; waaronder 2 à 3 gigawattpiek voor R&D- en pilotdoeleinden.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

September 2022

Verzekeraars massaal gestopt met vergoeden onzichtbare schade aan zonnepanelen Belangenorganisaties verdeeld over afbouw salderingsregeling zonnepanelen HERO: van toxisch pv-glas naar circulaire glas-polymeerfrontsheet voor zonnepanelen...
Vacatures
Winst uit je woning zoekt:

Adviseur Verduurzaming (ZZP)

Fulltime (40 uur) - Haarlem, 2011 MA
Zonnepanelen op het Dak BV zoekt:

PV Designer / Werkvoorbereider

Fulltime (40 uur) - Barneveld
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!