Solar Magazine - Holland Solar: voeg pvt toe aan subsidie verduurzaming woningen Vereniging van Eigenaars
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Holland Solar: voeg pvt toe aan subsidie verduurzaming woningen Vereniging van Eigenaars
© Woonstad Rotterdam

Holland Solar: voeg pvt toe aan subsidie verduurzaming woningen Vereniging van Eigenaars

Holland Solar staat positief tegenover de nieuwe subsidieregeling voor het adviseren over en het toepassen van verduurzamende maatregelen voor Vereniging van Eigenaars (VvE’s) maar wil dat pvt wordt toegevoegd.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft de Subsidieregeling verduurzaming verenigingen van eigenaars (SVVE) opgesteld op basis van de SEEH- en de ISDE-regeling (red. zie kader) voor de verduurzaming van woningen die onder een Vereniging van Eigenaren (VvE) vallen. De regeling biedt volgens Holland Solar de mogelijkheid om de energietransitie in de gebouwde omgeving te versnellen. 

Pvt ontbreekt
‘We staan als branchevereniging erg positief tegenover de invulling van de regeling, maar zien ook ruimte voor een toevoeging aan de maatregelenlijst voor duurzame warmteopties’, aldus Holland Solar. ‘In het voorstel staat dat subsidie beschikbaar komt voor duurzame verwarming van woningen. We zijn van mening dat alle potentieel geschikte duurzame maatregelen hierin meegenomen moeten worden. Zo ontbreekt op dit moment nog het pvt-systeem (red. dat zonnestroom en zonnewarmte opwekt) in de lijst met maatregelen. Het pvt-systeem kan niet alleen de woning van warmte voor tapwater en ruimteverwarming voorzien, maar wekt ook groene elektriciteit op die gebruikt kan worden in de woning. Zeker bij een beperkt dakoppervlak is het van belang dat VvE’s ook de mogelijkheid hebben om in deze systemen te investeren en een groter deel van hun energievraag duurzaam in te vullen.’

Daarnaast benadrukt Holland Solar dat pvt-systemen gebouwen ook de mogelijkheid tot koeling en efficiënte ventilatie kunnen bieden. ‘Zeker met meer extreme hittedagen in de zomer is het behouden van een gezond binnenklimaat en luchtkwaliteit in woningen een ontzettend mooie bijkomstigheid van een duurzaam warmtesysteem.’

Subsidieregeling verduurzaming verenigingen van eigenaars in het kort

De Subsidieregeling verduurzaming verenigingen van eigenaars (SVVE) komt voort uit de Subsidieregeling energiebesparing eigen huis (SEEH) en de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE). De SVVE verstrekt subsidie aan verenigingen van eigenaars, wooncoöperaties en woonverenigingen om hen te stimuleren hun gebouwen te verduurzamen. De SVVE zal ingaan op 1 januari 2023 en op termijn de SEEH gaan vervangen.

De SVVE-regeling heeft als doel verduurzaming te stimuleren in gebouwen van verenigingen, door subsidie te verstrekken voor:

  • advisering omtrent energiebesparing, duurzame energie of aansluiting op een warmtenet;
  • advisering omtrent het plaatsen van oplaadpunten voor elektrische auto’s;
  • investeringen in energiebesparende isolatiemaatregelen;
  • investeringen in duurzame warmtetechnieken;
  • investeringen in een centrale aansluiting op een warmtenet.

De regeling bestaat uit 2 onderdelen: adviezen en maatregelen. Een aanvraag kan bestaan uit 1 of beide onderdelen. Het onderdeel maatregelen bestaat uit de volgende mogelijke maatregelen. Subsidie voor deze maatregelen dient vooraf aangevraagd te worden.

15 tot 30 procent subsidie
Het nemen van 1 isolatiemaatregel zal in aanmerking komen voor ongeveer 15 procent subsidie en bij 2 of meer isolerende maatregelen zal de subsidie maximaal 30 procent zijn. Een warmtepomp of zonneboiler zal zo’n 30 procent subsidie krijgen.

Een vereniging kan eenmaal subsidie ontvangen per maatregel.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

September 2023

Installateurs zonnepanelen bang voor teruglopende verkopen: ‘Acties energiebedrijven olie op het vuur’ Verkiezingen: ‘Niet overdramatiseren als afbouw salderingsregeling zonnepanelen pas in 2026 begint’...
Vacatures
EWS zoekt:

Vertegenwoordiger buitendienst Noord-Nederland

Fulltime (40 uur) - Nederland
SolarNRG zoekt:

Werkvoorbereider Zakelijk

Fulltime (40 uur) - Poeldijk
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!