logo
wvhj2023
© J P | Dreamstime.com
© J P | Dreamstime.com
10 augustus 2022

Records blijven sneuvelen: consumenten vragen 20 miljoen euro subsidie voor isolatie, warmtepompen en zonneboilers

Er lijkt maar geen einde te komen aan de groei van het aantal aanvragen van consumenten voor de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE). In juli werd 20,2 miljoen euro subsidie aangevraagd.

In juli 2022 werd via de ISDE-regeling door consumenten en zakelijke aanvragers in totaal 24,9 miljoen euro subsidie aangevraagd. Dat bedrag is een nieuw absoluut record.

63 procent budget op
Dit kalenderjaar is er via de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) 228 miljoen euro subsidie beschikbaar voor zonneboilers, (hybride) warmtepompen, isolatiemaatregelen en aansluitingen op een warmtenet. Bovendien zijn de subsidiepercentages verhoogd naar 30 procent van het investeringsbedrag. Met nog 5 maanden te gaan, is er nog 85,5 miljoen euro subsidie beschikbaar. Daarmee is bijna 63 procent van het budget vergeven en is het steeds waarschijnlijker dat de subsidiepot voor het einde van het kalenderjaar leeg is.

Als de gemiddelde aanvraagsnelheid uit de eerste 7 maanden van het kalenderjaar wordt voortgezet, zal ruim 195 miljoen euro subsidie aangevraagd worden door consumenten en circa 49 miljoen euro door zakelijke aanvragers. Dat zou betekenen dat er ruim 16 miljoen euro tekort zal zijn.

Beter jaar zonnewarmte 
Waar in heel 2021 door consumenten voor 3,1 miljoen euro subsidie werd aangevraagd voor zonneboilers – in 2019 en 2020 was dat respectievelijk 5 miljoen en 5,2 miljoen euro – is in de eerste 7 maanden van het kalenderjaar 4,4 miljoen euro subsidie voor zonneboilers aangevraagd. Daarbij moet wel opgemerkt worden dat de subsidie voor zonneboilers dit jaar is verhoogd van 20 naar 30 procent.

Onderstaande grafiek toont de aanvragen van consumenten per techniek voor de eerste 7 maanden van 2022.

Bedrijven investeren vaker in zonnewarmte
Door bedrijven werd in 2019, 2020 en 2021 voor respectievelijk 2,6 miljoen, 2,1 en 2 miljoen euro subsidie aangevraagd voor zonneboilers.

In de eerste 7 maanden van het huidige kalenderjaar werd in de zakelijke markt al voor 3 miljoen euro subsidie aangevraagd, zoals blijkt uit onderstaande grafiek. De zakelijke zonnewarmtemarkt lijkt dan ook hard op weg naar een recordjaar, want de kalenderjaren 2020 en 2021 zijn nu al overtroffen. Daarbij moet logischerwijs wel opgemerkt worden dat ook voor zakelijke aanvragers het subsidiepercentage verhoogd is van 20 naar 30 procent.

Recordaantal particuliere aanvragen
In de maand juli 2022 is er door particulieren een recordaantal van 7.735 aanvragen ingediend voor eveneens een recordaantal van 15.210 apparaten en maatregelen. Onderstaande grafiek toont de stijgende lijn van het geclaimde subsidiebudget door particulieren die, ingegeven door de hoge stroom- en gasprijzen, sinds vorig jaar zomer is ingezet. 

Zakelijke aanvragen dalen
Het aantal zakelijke aanvragen bedroeg in de maand juli 388 stuks voor 1.608 apparaten. Het aantal apparaten waarvoor subsidie is aangevraagd, is daarmee na 2 maanden van daling weer gestegen. Onderstaande grafiek toont de ontwikkeling van het zakelijk geclaimde subsidiebudget.

70,1 miljoen euro isolatie
Net als in het afgelopen kalenderjaar is isolatie veruit de populairste maatregel binnen de ISDE: 61 procent van het door consumenten geclaimde subsidiebudget ging in 2022 al naar isolatiemaatregelen. De tot op heden 70,1 miljoen euro aangevraagde subsidie voor isolatie is als volgt verdeeld:

Type isolatie

Geclaimd ISDE-budget

Dakisolatie

22,3 miljoen euro

HR++-glas

11,7 miljoen euro

Spouwmuurisolatie

10,4 miljoen euro

Vloerisolatie

9,0 miljoen euro

Gevelisolatie

8,4 miljoen euro

Triple glas

6,5 miljoen euro

Bodemisolatie

1,4 miljoen euro

Zolder-/vlieringisolatie

0,4 miljoen euro

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten