logo
wvhj2023
© Hansenn | Dreamstime.com
© Hansenn | Dreamstime.com
9 augustus 2022

2 op 3 Nederlanders verwacht thuisbatterij te kopen, interesse bij eigenaren zonnepanelen grootst

Ruim 2 op de 3 Nederlanders verwacht in de toekomst een thuisbatterij aan te schaffen. Eigenaren van zonnepanelen tonen vooralsnog het meeste interesse in een thuisbatterij. Dat blijk uit onderzoek van Zonneplan.

Bijna een vijfde van de Nederlanders die interesse heeft in een thuisbatterij wil deze binnen nu en 5 jaar kopen. Belangrijke voorwaarde is dat zo’n accu wel binnen 5 jaar is terug te verdienen.

Salderingsregeling
(Zonne-)Energiebedrijf Zonneplan ondervroeg in samenwerking met veldwerkbureau Panel Inzicht 2.000 Nederlanders.

Zolang de salderingsregeling voor zonnepanelen nog van kracht is, geniet de thuisbatterij volgens de onderzoekers nog maar weinig populariteit in Nederland. Uit het onderzoek van Zonneplan blijkt dat 1 op de 3 ondervraagden met zonnepanelen verwacht binnen 5 jaar ook een thuisaccu te bezitten. Voor Nederlanders zonder zonnepanelen is dit slechts 9 procent. Bovendien is 42 procent van de ondervraagden zonder panelen überhaupt niet van plan in de toekomst een thuisaccu te kopen. Van de zonnepanelenbezitters verwacht liefst 85 procent op den duur een batterij aan te schaffen.

Terugverdientijd
Uit het onderzoek blijkt verder dat ongeveer 1 op de 3 Nederlanders een terugverdientijd van maximaal 5 jaar acceptabel vindt. 28 procent overweegt de thuisaccu ook als dit oploopt tot hooguit 10 jaar. Bijna een derde van de ondervraagden geeft aan dit nog niet te weten.

Frank Breukelman van Zonneplan benadrukt dat een thuisbatterij niet alleen interessant is voor Nederlanders met zonnepanelen. ‘Ook Nederlanders met een zogeheten dynamisch energiecontract, met stroomprijzen die per uur verschillen, kunnen ervan profiteren. ‘Een thuisbatterij met een opslagcapaciteit van 5 kilowattuur en een vermogen van 5 kilowatt kun je in een uur volledig op- of ontladen. Het verschil tussen het duurste uur ’s ochtends en ’s avonds en het goedkoopste uur ’s middags en ’s nachts was het afgelopen jaar gemiddeld 14,15 eurocent. Met een batterij van 5 kilowattuur kun je daar dagelijks dus gemiddeld 1,42 euro mee verdienen, door tijdens de goedkope uren te laden en tijdens de dure uren juist terug te leveren. Op jaarbasis levert je dat ruim 500 euro op.’

Verschillen groter
Hoewel dat aantrekkelijk klinkt, valt de gewenste terugverdientijd van hooguit 5 jaar er volgens Breukelman nog niet mee te realiseren. ‘Thuisaccu’s kosten momenteel tussen de 600 en 1.000 euro per kilowattuur; dus 3.000 tot 5.000 euro voor een accu van 5 kilowattuur. Om tot een terugverdientijd van 5 jaar te komen, mag deze batterij dus hooguit 2.500 euro kosten. Of de verschillen tussen goedkope en dure uren op een dag moeten nog groter worden. Die kans is erg groot naarmate er steeds meer hernieuwbare-energiebronnen bij komen.’

Bekijk hier welke thuisbatterijen er te koop zijn in de Benelux.

Deel dit artikel:
In samenwerking met
storage_magazine_logo

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten