Solar Magazine - Meyer Burger verwacht in 2022 en 2023 minder zonnepanelen te produceren
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Meyer Burger verwacht in 2022 en 2023 minder zonnepanelen te produceren
© Meyer Burger

Meyer Burger verwacht in 2022 en 2023 minder zonnepanelen te produceren

Meyer Burger heeft zijn productieplannen voor 2022 en 2023 bijgewerkt op basis van de operationele ervaringen tot nu toe en de uitdagingen in de toeleveringsketen waarmee de fabrikant te kampen heeft.

Meyer Burger verwacht nu een productievolume van 320 tot 370 megawattpiek zonnepanelen voor het huidige kalenderjaar, waar eerder uitgegaan werd van 500 megawattpiek.

Break-even
In de eerste helft van het jaar werd 108 megawattpiek aan zonnepanelen geproduceerd met naar verwachting nog eens 210 tot 260 megawattpiek in de tweede helft. Rond het einde van het jaar 2022 verwacht het bedrijf daarmee een break-evenresultaat te realiseren.

De uitbouw van de eerste productielijn van 400 megawattpiek is technisch voltooid. De opvoering van de resterende productiecapaciteit van de aangekondigde 1,4 gigawattpiek start naar verwachting in september 2022, resulterend in een verwacht productievolume van 1 tot 1,2 gigawattpiek in 2023. Eerder werd nog uitgegaan van 1,35 gigawattpiek.

Vertraagde aankomst
De lagere doelstellingen zijn volgens de fabrikant te wijten aan de verwachte lagere doorvoer en een vertraagde opvoering van de productiecapaciteiten die momenteel in aanbouw en inbedrijfstelling zijn. Dit weerspiegelt de aanhoudende wereldwijde beperkingen in de toeleveringsketen, wat resulteert in de vertraagde aankomst van de vereiste componenten die nodig zijn voor het realiseren van extra productiecapaciteit.

Bovendien is en zal de doorvoer van de huidige operationele productielijn worden beïnvloed door geplande uitvaltijden voor de integratie van de volgende productielijn in dezelfde faciliteit, maar ook de vereiste frequente productwisselingen vanwege de vraag naar alle 3 de productvarianten van Meyer Burger: zwart, wit en glas. Dit effect wordt in de toekomst geminimaliseerd met extra productiecapaciteit, omdat productielijnen dan kunnen worden toegewezen aan de afzonderlijke producten.

Gestegen materiaalkosten
Meyer Burger heeft tot nu toe de gestegen materiaalkosten kunnen doorberekenen aan zijn klanten door middel van prijsverhogingen. Ondanks aanzienlijk hogere gemiddelde verkoopprijzen dan oorspronkelijk verwacht, ziet Meyer Burger een dermate sterke vraag naar zijn premium zonnepanelen in Europa en de Verenigde Staten dat het zijn beperkte productievolume aan klanten moet toewijzen.

Momenteel vinden de toewijzingen voor het tweede kwartaal van 2023 plaats.

Nutssegment
Het ‘oude’ verkoopplan voorzag voor 2023 in een verkoop van maximaal 30 procent in het utiliteitssegment. Nu verwacht het bedrijf de verkoop voor 2023 echter bijna volledig toe te wijzen aan het groeiende segment van residentiële daken. Voor de geplande uitbreiding van de productiecapaciteit boven de 1,4 gigawattpiek die momenteel wordt gebouwd, blijft de fabrikant zijn strategische plannen nastreven om het grootschalige nutssegment als een belangrijke extra pijler te betreden.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

Mei 2023

Werkgroep NEN legt laatste hand aan nieuwe beoordelingsmethode brandveiligheid zonnepanelen: ‘EU moet zonnepanelen status van bouwproduct geven’ Holland Solar: ‘Geen enkel zonnepaneel is het waard om voor te sterven’...
Vacatures
Everday zoekt:

Field service engineer

Fulltime (40 uur) - Rosmalen, Graafsebaan 135
Chapter zoekt:

Customer Success Manager

32-40 uur - Amsterdam, 1076EE, 115
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!