Solar Magazine - De harde cijfers | Drenthe absolute koploper: 1 op 3 woningen heeft zonnepanelen
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
De harde cijfers | Drenthe absolute koploper: 1 op 3 woningen heeft zonnepanelen
© Jarretera | Dreamstime.com

De harde cijfers | Drenthe absolute koploper: 1 op 3 woningen heeft zonnepanelen

Huizen in de provincie Drenthe hebben het vaakst zonnepanelen. Bijna 1 op de 3 woningen is er uitgerust met een pv-installatie. Deze week in ‘De harde cijfers’ de nieuwste data van het CBS.

Uit de nieuwste data van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat eind 2021 in Nederland 1.578.107 woningen uitgerust waren met zonnepanelen. Dat betekent dat 1 op de 5  huizen in Nederland nu zonnepanelen heeft.

Jaargroei: 321.285 residentiële pv-installaties
321.285 residentiële pv-installaties werden daarbij afgelopen kalenderjaar geïnstalleerd. Ruim 18 procent van deze woningen die in 2021 zonnepanelen kreeg, stond in Noord-Brabant. Daarmee is de zuidelijke provincie qua aantal nieuwe residentiële pv-installaties de absolute koploper. De provincies Zuid-Holland en Noord-Holland completeren op flinke achterstand de top.

Ook gemeten naar het vermogen dat met deze nieuwe residentiële pv-installaties gemoeid is, is Noord-Brabant de koploper. Noord-Holland valt daarbij buiten de top 3 en wordt voorbijgestreefd door de provincie Gelderland.

Noord-Brabant: meeste huizen met pv
Wie een blik werpt op de ranglijst qua cumulatief aantal zonnepaneelinstallaties bij woningen, ziet dat ook daar Noord-Brabant de absolute koploper is. De provincie telde per eind 2021 ruim 250.000 huizen met zonnepanelen, goed voor bijna 1 gigawattpiek aan opgesteld vermogen zoals te zien is in de tweede onderstaande grafiek.

Drenthe échte koploper
Toch is de provincie Drenthe de échte koploper, gemeten naar het percentage huizen dat reeds uitgerust is met zonnepanelen: 31,7 procent. De provincie Noord-Brabant is in die ranglijst pas terug te vinden op de 9e plaats en het is vooral te danken aan de achterblijvende prestatie van de provincies Noord-Holland en Zuid-Holland dat de zuidelijke provincie boven het landelijk gemiddelde van 19,6 procent scoort.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

Juni 2022

Gerrit Hiemstra: ‘Energiesector en meteorologen moeten meer samenwerken’ Groothandels: tekort aan omvormers voor zonnepanelen houdt nog heel 2022 aan Jikke Biermasz: ‘Het Europese importheffingendossier voor zonnepanelen...
Vacatures
Conduct Technical Solutions BV zoekt:

Magazijnmedewerker

Fulltime (40 uur) - Barendrecht, 2993 LP, 4
Zon Advies Nederland zoekt:

Vacature binnendienst Projectmanager / Werkvoorbereider (€ 3.500 - € 4.500)

Fulltime (40 uur) - Elst, 6662NE, 25
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!