logo
wvhj2023
© Dragan Drobac | Dreamstime.com
© Dragan Drobac | Dreamstime.com
18 juli 2022

Nationaal Groeifonds helpt aanleg van warmtenet Groningen, aansluiting op zonnewarmtepark en datacenters

Het Groningse warmtenet van WarmteStad krijgt miljoenen euro’s toegekend uit het Nationaal Groeifonds om 5.000 woningen in Selwerd, Vinkhuizen en Paddepoel versneld van het aardgas af te halen.

In totaal ontvangen 12 warmteprojecten in heel Nederland gezamenlijk 200 miljoen euro van het Nationaal Groeifonds. Welk bedrag daarvan exact naar Groningen gaat, wordt later bekendgemaakt.

Zonnewarmtepark
WarmteStad ontwikkelt een warmtenet in de gemeente Groningen. Verschillende duurzame bronnen worden hiervoor ingezet, waaronder restwarmte van nabijgelegen datacenters en zonnewarmte.

WarmteStad werkt samen met Solarfields en K3Delta al enkele jaren aan een plan voor een zonnewarmtepark op het voormalig slibdepot in Dorkwerd. Voor dit project werd in 2019 al met succes SDE+-subsidie aangevraagd.

Betaalbaar houden
Selwerd, Vinkhuizen en Paddepoel zijn de 3 wijken die voor 2030 van het aardgas gaan en op het warmtenet worden aangesloten. Al bijna 6.000 woningen en gebouwen zijn of worden binnenkort aangesloten. Wethouder Energietransitie Philip Broeksma: ‘De bijdrage van het Nationaal Groeifonds is een enorme impuls om het gebruik van aardgas versneld af te bouwen en over te stappen op een duurzaam alternatief dat het warmtenet is. Het aanleggen van de warmteleidingen is kostbaar, dus deze financiële bijdrage helpt ons om het voor alle partijen betaalbaar te houden.’

Dick Takkebos, directeur WarmteStad, voegt toe: ‘We werken aan een nieuw en toekomstbestendig Gronings energienetwerk, dat doen we samen mét onze omgeving. Denk aan partijen als woningcorporaties, bedrijven, bewoners, onderwijsinstellingen, coöperaties en wijkverenigingen. Daarom is het Nationaal Groeifonds ook een erkenning voor de gezamenlijke weg die we in Groningen zijn ingeslagen.’

Overstapmoment
Het warmtenetwerk wordt in fases aangelegd. Dit betekent dat naast bedrijven en huizen van huurders, ook steeds meer woningen van eigenaren in Paddepoel, Selwerd en Vinkhuizen worden aangesloten.

Op dit moment zijn dat koopwoningen in De Larix en kunnen bewoners van Selwerd-Zuid nu ook kiezen om over te stappen op het warmtenet.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten