Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
4 miljoen euro subsidie voor seizoensopslag zonnewarmte van zonthermiepark WarmteStad
© Dragan Drobac | Dreamstime.com

4 miljoen euro subsidie voor seizoensopslag zonnewarmte van zonthermiepark WarmteStad

De provincie Groningen en de gemeente Groningen verstrekken ieder 2 miljoen euro subsidie voor een project dat seizoensopslag van WarmteStad mogelijk maakt. Het wordt benut voor opslag van zonnewarmte en restwarmte.

De warmte moet straks ondergronds worden opgeslagen en via een leiding getransporteerd worden naar de nieuwe warmtecentrale op Zernike. Met deze toepassing verwacht Warmtestad circa 1.500 (extra) woningen in het noordwesten van de stad van duurzame warmte te kunnen voorzien. De aanleg van de seizoensopslag en de warmteleiding tussen de opslag en de warmtecentrale start in 2022.

Zonnewarmtepark
WarmteStad ontwikkelt een warmtenet in de gemeente Groningen. Verschillende duurzame bronnen worden hiervoor ingezet, waaronder restwarmte van nabijgelegen datacenters en zonnewarmte.

WarmteStad werkt samen met Solarfields en K3Delta al enkele jaren aan een plan voor een zonnewarmtepark op het voormalig slibdepot in Dorkwerd. Voor dit project werd in 2019 al met succes SDE+-subsidie aangevraagd.

Diepte van 175 meter
De meeste zonnewarmte wordt in de zomer gewonnen, maar is vooral op koude winterdagen nodig. Daarom gaat WarmteStad deze warmte opslaan op een diepte van 175 meter. De isolerende werking van de dikke bodemlaag zorgt voor het gewenste opslagrendement. Deze techniek wordt elders in de stad met warmte-koudeopslag (wko) al toegepast.

De seizoensopslag is ook geschikt voor andere warmtebronnen die WarmteStad in de toekomst mogelijk gaat inzetten voor het warmtenet, zoals aquathermie waarbij warmte uit oppervlaktewater wordt gewonnen.

10.000 huishoudens
In de toekomst worden met het warmtenet van WarmteStad meer dan 10.000 huishoudens, instellingen en bedrijven uit het noordwesten van de stad Groningen duurzaam verwarmd. Het leidingnetwerk met heet water is inmiddels meer dan 4 kilometer lang en wordt dit jaar verder uitgebreid in Selwerd. Vanaf 2022 worden vanaf Paddepoel ook verbindingen naar Vinkhuizen en Kostverloren gelegd.

Nu in Solar Magazine

September 2021

Marieke Beugel (Verbond van Verzekeraars): ‘Verzekeraars zijn niet bang voor zonnepanelen’ Radovan Kopecek over renaissance Europese zonne-energieketen: ‘Pv is coming home’ Erik de Leeuw (SOLARWATT): ‘Geen zin om...
Vacatures
Technique Solaire Nederland B.V. zoekt:

Projectmanager

Fulltime (40 uur) - Utrecht
Natuurlijk Energie Nederland B.V. zoekt:

Ontwerper Pv-installaties

Parttime (24 uur) - Maasbracht. 6051 DW, 7
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!