Solar Magazine - Kosten transport container zonnepanelen dit jaar al 4.500 dollar gedaald
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Kosten transport container zonnepanelen dit jaar al 4.500 dollar gedaald
© Chuyu | Dreamstime.com

Kosten transport container zonnepanelen dit jaar al 4.500 dollar gedaald

De kosten voor het transport van een container zonnepanelen uit China naar de haven van Rotterdam zijn dit jaar met al bijna 4.500 Amerikaanse dollar gedaald en liggen momenteel 30 procent lager dan 1 jaar terug.

Maritiem marktonderzoeksbureau Drewry meldt dat de transportkosten op de route Shanghai-Rotterdam nu 9.182 Amerikaanse dollar bedragen en daarmee is de grens van 9.000 dollar in zicht. Vorig jaar was dat op dezelfde datum nog 12.954 euro. Bovendien waren de kosten toen stijgende, terwijl nu al sinds januari een prijsdaling plaatsvindt.

Onder de 7.000 dollar
De WCI is voor het eerst in 1 jaar tijd weer onder de 7.000 Amerikaanse dollar gezakt en staat nu 20 procent lager dan in dezelfde week vorig jaar.

De World Container Index (WCI) – die de prijs voor 8 belangrijke vaarroutes van en naar de Verenigde Staten, Europa en Azië laat zien – daalt inmiddels 5 maanden op rij. De daling bedroeg afgelopen week 52 Amerikaanse dollar. Op de route Rotterdam-Shanghai was de grootste daling van 7 procent zichtbaar. De kosten voor het transport van een 40-voetscontainer van Nederland naar China kost nu 1.241 Amerikaanse dollar. De analisten van Drewry verwachten dat de prijzen de komende weken op het merendeel van de WCI-routes langzaam zullen blijven dalen.

Duurder dan voor corona
Op de route Shanghai-Rotterdam bedraagt de prijsdaling deze week 1,1 procent. Onderstaande grafiek toont de prijsontwikkeling van het transport van een container van 40 voet van Shanghai naar Rotterdam.

Ondanks dat de prijzen de afgelopen maanden fors gedaald zijn, zijn de transportkosten nog altijd een factor 4 à 5 hoger dan voor het uitbreken van de coronacrisis. Aan het begin van 2020 schommelde de prijs voor het transport van een 40-voets-container van China naar Nederland namelijk nog tussen de 1.500 en 2.000 Amerikaanse dollar. 

Per container van 40 voet vervoeren Chinese fabrikanten zo’n 800 tot 900 zonnepanelen. Van grootformaatzonnepanelen met hogere vermogens gaan er zelfs maar zo’n 600 tot 700 zonnepanelen in een container. Daarmee zijn de transportkosten voor een zonnepaneel sinds februari 2020 in sommige gevallen nog altijd met meer dan 10 Amerikaanse dollar per zonnepaneel gestegen.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

September 2023

Installateurs zonnepanelen bang voor teruglopende verkopen: ‘Acties energiebedrijven olie op het vuur’ Verkiezingen: ‘Niet overdramatiseren als afbouw salderingsregeling zonnepanelen pas in 2026 begint’...
Vacatures
EWS zoekt:

Vertegenwoordiger buitendienst Noord-Nederland

Fulltime (40 uur) - Nederland
SolarNRG zoekt:

Accountmanager Zakelijk

Fulltime (40 uur) - Poeldijk
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!