Solar Magazine - Transport container zonnepanelen 25 procent goedkoper dan 1 jaar geleden
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Transport container zonnepanelen 25 procent goedkoper dan 1 jaar geleden
© Imagedesigner784 | Dreamstime.com

Transport container zonnepanelen 25 procent goedkoper dan 1 jaar geleden

De kosten voor het transport van containers per schip blijven maar dalen. Het vervoeren van een 40-voetscontainer met zonnepanelen uit China naar Rotterdam is nu zelfs 25 procent goedkoper dan 1 jaar geleden.

Maritiem marktonderzoeksbureau Drewry meldt dat de transportkosten op de route Shanghai-Rotterdam nu 9.598 Amerikaanse dollar bedragen. Vorig jaar was dat op dezelfde datum nog 11.975 euro. Bovendien waren de kosten toen stijgende, terwijl nu al geruime tijd een prijsdaling plaatsvindt.

4.000 dollar minder
Waar de transportkosten op de route Shanghai-Rotterdam begin juni voor het eerst in maanden stegen, zijn namelijk alweer 2 weken op rij dalingen zichtbaar. Afgelopen week daalde de prijs van 9.784 naar 9.598 Amerikaanse dollar per container. Sinds 1 januari zijn de kosten inmiddels al met 4.000 Amerikaanse dollar gedaald.

De World Container Index (WCI) – die de prijs voor 8 belangrijke vaarroutes van en naar de Verenigde Staten, Europa en Azië laat zien – daalde deze week voor de zeventiende keer op rij. De daling bedroeg afgelopen week 217 Amerikaanse dollar; de grootste daling sinds begin april. Op de route Shanghai-Los Angeles was een daling van 5 procent zichtbaar; oftewel ruim 400 Amerikaanse dollar.

De analisten van Drewry verwachten dat de prijzen de komende weken op het merendeel van de routes langzaam zullen blijven dalen.

Op de route Shanghai-Rotterdam bedraagt de prijsstijging deze week 1,90 procent. Onderstaande grafiek toont de prijsontwikkeling van het transport van een container van 40 voet van Shanghai naar Rotterdam.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

September 2023

De september 2023-editie van Solar Magazine besteedt onder meer aandacht aan teruglopende verkopen van zonnepaneelinstallateurs, de Tweede Kamerverkiezingen, recycling van zonnepanelen, het op stoom komen van de uitrol van de realtime interface en de...
Vacatures
Sunprojects B.V. zoekt:

Project Engineer

32-40 uur - Uilenstede 475
Eigenenergie.net zoekt:

Projectleider

Fulltime (40 uur) - Geldrop
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!