Solar Magazine - Boeren vragen minister Staghouwer om kleinschalige productie waterstof te stimuleren
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Boeren vragen minister Staghouwer om kleinschalige productie waterstof te stimuleren
© Erik Koole | Dreamstime.com

Boeren vragen minister Staghouwer om kleinschalige productie waterstof te stimuleren

Een aantal boeren hebben minister van Landbouw Staghouwer per brief gevraagd kleinschalige productie van waterstof op de boerderij te gaan stimuleren. De brief wordt gesteund door FrieslandCampina, ABN Amro en LTO.

Minister Staghouwer heeft volgens de boeren positief gereageerd en beloofd om het voorstel te bespreken met minister Jetten voor Klimaat en Energie die over de besteding van het Klimaatfonds gaat. Staghouwer wil ervoor zorgen dat pilots en demonstratieprojecten op het gebied van agrarische waterstofproductie worden gefaciliteerd.

Waterstofwijk
Op melkveebedrijf Eelshuis in het Groningse Siddeburen wordt samen met Enexis een aansluiting voor een waterstofwijk in Wagenborgen gerealiseerd. Tijdens dat project liep boerin Marjolein van Tilburg-Feiken meermaals tegen het probleem aan dat er geen subsidies beschikbaar zijn voor kleinschalige waterstofproductie. Ook andere agrarische ondernemers kampen met dit probleem. 

Zodoende hebben verschillende agrarische ondernemers het initiatief genomen van een brief aan minister Staghouwer waarin ze hem vragen om subsidie-instrumenten voor kleinschalige waterstofproductie te ontwikkelen. Van Tilburg-Feiken, melkveehouder Jan Borgman en energieadviseur Rob Jacobs van L’orèl hebben namens de ondertekenaars de brief aangeboden aan minister Staghouwer.

Industriële schaal
‘Er zijn subsidies voor elektrolysers op industriële schaal’, leg Van Tilburg-Feiken uit. ‘Op boerderijen is juist behoefte aan groene opwek in combinatie met kleinschalige elektrolysers, maar daar zijn nog geen subsidies voor beschikbaar. Daardoor is het nu nog onrendabel. Er is veel potentie voor de opwek van duurzame energie op het platteland. Door de netcongestie kan dat potentieel niet benut worden. Waterstofproductie vormt dan een uitstekende oplossing.

Jacobs vult aan: ‘Waterstof heeft meerdere toepassingen op de boerderij, maar ook voor transport of verwarming van nabijgelegen woningen. De congestieproblematiek is zo groot dat we dringend moeten kijken naar alternatieven om de energietransitie te realiseren. Lokale waterstofproductie is wat mij betreft de beste optie die we hebben.’

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

Juni 2022

Gerrit Hiemstra: ‘Energiesector en meteorologen moeten meer samenwerken’ Groothandels: tekort aan omvormers voor zonnepanelen houdt nog heel 2022 aan Jikke Biermasz: ‘Het Europese importheffingendossier voor zonnepanelen...
Vacatures
kWh People zoekt:

Business Developer Storage

Fulltime (40 uur) - Noord-Holland
Winst uit je woning zoekt:

Adviseur Verduurzaming (ZZP)

Parttime (24 uur) - Haarlem, 2011 MA
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!