Solar Magazine - Zonnepark Leek van 28,6 megawattpiek officieel geopend
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Zonnepark Leek van 28,6 megawattpiek officieel geopend
© PowerField

Zonnepark Leek van 28,6 megawattpiek officieel geopend

Wethouder Hielke Westra van de gemeente Westerkwartier heeft met het toelaten van de schapen zonnepark Leek officieel geopend. Het zonnepark is ontwikkeld door PowerField en Chint Solar.

Chint Solar zette eind vorig jaar de zonnepanelen van zonnepark Leek al ‘live’. Het zonneveld produceert genoeg zonne-energie voor ongeveer 9.000 huishoudens.

Bedrijventerrein
Zonnepark Leek is gelegen ten noorden van de Rijksweg A7, ter hoogte van Leek en Tolbert. Het is gerealiseerd op gronden die door de gemeente waren gereserveerd voor de uitbreiding van het bedrijventerrein Leeksterveld. Op de circa 22 hectare grond zijn bijna 53.000 zonnepanelen geïnstalleerd. Het 28,6 megawattpiek grote zonnepark voorziet daarmee ongeveer 9.000 huishoudens van groene stroom.

Het zonnepark is in eigendom van Blue Elephant Energy.

Natuurlijke manier
Voor de officiële opening werden de ‘buren’ en de bedrijven op het nabijgelegen bedrijventerrein uitgenodigd voor een vrijdagmiddagborrel. Zij kregen de kans om het zonnepark van dichtbij te bekijken en hun vragen te stellen aan de aanwezige kenners.

Het gras op het zonnepark wordt namelijk op natuurlijke manier onderhouden door een grazende kudde schapen; een proces waar bijna geen machine bij aan te pas komt.

Vliegwieleffect
Wethouder Westra: ‘Het ontwikkelen van dit zonnepark heeft een aantal jaren gevraagd en is nu gereed. Het levert een grote bijdrage aan de energietransitie in onze gemeente. We hopen dat dit project een vliegwieleffect heeft voor de verdere verduurzaming van het bedrijventerrein Leeksterveld en de rest van de gemeente Westerkwartier.’

Mark van Rij, Head of Business Nederland bij Chint Solar: ‘Het is ontzettend mooi om samen met PowerField, onze “buren” en de gemeente het zonnepark feestelijk te openen. Je ziet onder de aanwezigen dat duurzame energie leeft. En dat is goed, want de energietransitie brengen we met elkaar tot stand. Wij zijn dan ook enorm trots dat we samen met alle betrokkenen een bijdrage hebben kunnen leveren aan de realisatie van het zonnepark.’

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

Marktgids Zonne-energie 2023

De Marktgids Zonne-energie 2023 kent 13 rubrieken met onder meer de volgende redactionele artikelen: COVERSTORY  Zakelijke verkopen mogen niet opnieuw achterblijven, Vlaamse en Nederlandse zonne-energiesector verwachten...
Vacatures
Zonnefabriek zoekt:

Inkoper

32-40 uur - Amsterdam
Zonnefabriek zoekt:

Hoofd Uitvoer

32-40 uur - Amsterdam
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!