
Holland Food Service wilde het dak van zijn productielocatie in Wijchen van zonnepanelen voorzien. Daarbij was er echter een belangrijke uitdaging: het volle stroomnet in de regio. Samen met Groendus heeft het bedrijf in de vorm van dynamische vermogensregeling een passende oplossing gevonden.
Volledig gebruiken
Holland Food Service is een authentiek familiebedrijf met een rijke historie. Het bedrijf is in 1892 begonnen als kruidenier en is inmiddels uitgegroeid tot een toonaangevende horecaleverancier voor zorginstellingen. Anno 2022 levert het bedrijf namelijk maaltijden en alles wat verder met eten en drinken te maken heeft aan ruim 30.000 cliënten van een groot aantal zorginstellingen in Nederland.
De vermogensregeling zorgt ervoor dat het bedrijf de in Wijchen met zonnepanelen zelfopgewekte stroom volledig kan gebruiken, terwijl de maximale netcapaciteit nooit wordt overschreden.

|
Het zonnedak van Holland Food Service in cijfers Fabrikant zonnepanelen: Jinko Solar Aantal zonnepanelen: 1.610 stuks Kenmerken zonnepanelen: de zonnepanelen hebben een vermogen van 455 wattpiek per stuk, een efficiëntie van 21,08 procent en zijn uitgerust met 120 gehalveerde zonnecellen. Omvormers: 5 Huawei SUN2000 100KTL-M1 omvormers Overige systeemcomponenten: de zonnepanelen zijn gemonteerd op het montagesysteem ValkPro+ P10 Oost-West van Van der Valk Solar Systems. In het systeem is de dynamische vermogensregeling met meetspoelen op de hoofdaansluiting gekoppeld aan de Smartlogger. Installateur: Energieplusdak |
Klimaat- en energiecrisis
‘Als bedrijf heb je naar mijn mening de plicht om je steentje bij te dragen om de huidige klimaat- en energiecrisis tegen te gaan’, stelt Frank Kampschreur, algemeen directeur Holland Food Service. ‘Ik heb aan den lijve ondervonden dat dit makkelijker is gezegd dan gedaan. Alleen al de zonne-energiecentrale plaatsen, bleek een uitdaging door zowel netcongestie als uitbreiding van ons pand. Ik ben blij dat we samen met Groendus het project desondanks hebben weten te realiseren.’
In Wijchen is er nog beperkt plek op het net. De maximale capaciteit om terug te leveren is 300 kilowatt, terwijl de 1.610 zonnepanelen een aansluitvermogen van 500 kilowatt kunnen gebruiken. Om ervoor te zorgen dat de capaciteit van het dak en de pv-centrale optimaal benut wordt, meten slimme meters voortdurend de opwek en het stroomverbruik. Zodra het eigen verbruik daalt, zorgt de regelaar ervoor dat de maximale netcapaciteit niet wordt overschreden.

Uitdagingen
Gunnar Larsen, key accountmanager Groendus: ‘We denken in mogelijkheden en kijken graag samen met de klant naar wat wél mogelijk is. In de praktijk blijkt dat we voor nagenoeg alle uitdagingen wel een oplossing kunnen vinden. Het mooie van deze constructie is dat het de verbruiker triggert om heel bewust met energie om te gaan. Met inzicht vanuit de slimme meters kunnen we erop sturen om zoveel mogelijk stroom te verbruiken op de momenten dat deze wordt opgewekt. De centrale wordt daarmee optimaal benut en er worden zoveel mogelijk kosten bespaard. Bovendien kan de teruglevercapaciteit eenvoudig worden aangepast op het moment dat de congestieproblemen zijn opgelost.’
Energiemarktplaats
Holland Food Service oriënteert zich bovendien op het gebruik van de Groendus Energiemarktplaats om op momenten dat er niet voldoende eigen groene stroom beschikbaar is alsnog groene stroom af te nemen.
Op de marktplaats worden vraag en aanbod van groene stroom aan elkaar gekoppeld. Voor Holland Food Service is het logisch om de eigen opwek aan te vullen met windenergie. Op momenten dat er geen zonne-energie beschikbaar is, bijvoorbeeld ’s nachts, is windenergie er namelijk vaak wel. Holland Food Service kan op zijn beurt zonne-energie die het overheeft via de marktplaats verkopen aan organisaties in de buurt.
De Solar & Storage Magazine Marktgids 2026 is verschenen. De jaarlijks terugkerende marktgids biedt een totaaloverzicht van de energieopslag- en zonne-energiemarkt en is een bijlage van de december 2025-editie van Solar & Storage Magazine. De marktgids kent dit jaar 14 rubrieken en bovendien zijn in samenwerking met een groot aantal bedrijven en organisaties de belangrijkste ontwikkelingen qua projecten, markt en technieken in kaart gebracht.