Solar Magazine - TenneT en ROC van Twente ontwikkelen nieuwe mbo-opleiding hoogspanningstechniek
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
TenneT en ROC van Twente ontwikkelen nieuwe mbo-opleiding hoogspanningstechniek

TenneT en ROC van Twente ontwikkelen nieuwe mbo-opleiding hoogspanningstechniek

TenneT en ROC van Twente hebben samen een nieuwe opleiding ontwikkeld die een antwoord biedt aan het oplopende tekort aan personeel bij de hoogspanningsnetbeheerder: het keuzedeel Hoogspanningstechniek.

Mbo’ers leerden in hun opleiding elektrotechniek nog niets over hoogspanning. Karin Staijen, Lead Operations & Maintenance bij TenneT, nam het initiatief en ging in gesprek met het ROC van Twente over mogelijkheden om hier verandering in te brengen. Hierdoor kunnen mbo’ers vanaf nu kiezen voor het keuzedeel Hoogspanningstechniek.

Officieel erkend
TenneT heeft samen met het ROC van Twente en EnDoor – partner van het ROC – in pakweg 1 jaar tijd het keuzedeel Hoogspanningstechniek ontwikkeld dat nu ook officieel door Netbeheer Nederland geaccrediteerd is. Dat betekent dat het keuzedeel nu officieel deel uitmaakt van bijlage 3 van de opleiding Bedrijfsvoering van Elektrische Installaties Branche HoogSpanning (BEI-BHS) / Bedrijfsvoering van Elektrische Installaties Branche LaagSpanning (BEI-BLS).

Praktijkexamen
Binnen de ROC-opleiding lagen de kaders voor het onderdeel hoogspanning al vast, maar het vakinhoudelijke lesprogramma was tot nu toe nog niet verder ingevuld. Samen met onderwijskundigen, docenten en TenneT-medewerkers is de inhoud van het keuzedeel tot stand gekomen.

Staijen: ‘Er zijn 11 lessen waarin je in 5 modules alles leert over veilig werken, onderhoud, storingen en het monteren van componenten. De cursus sluit je af met een praktijkexamen in onze Trainingslocatie in Ede.’ Daar moeten studenten verschillende gesimuleerde storingen oplossen. Zo heeft TenneT samen met het ROC invulling gegeven aan de opzet. Inmiddels hebben de eerste 13 studenten die de opleiding hebben gevolgd en met succes afgerond hun certificaat ontvangen.

Andere ROC’s
Op dit moment kan de opleiding alleen bij het ROC van Twente worden gevolgd. Staijen: ‘We hopen natuurlijk dat er straks veel meer mbo’ers en andere geïnteresseerden kiezen voor het keuzedeel hoogspanningstechniek zodat andere ROC’s ook het keuzedeel gaan aanbieden.’

De opleiding is niet alleen interessant voor mensen met een technische achtergrond. Voorafgaand aan de opleiding vindt een intake plaats met de kandidaten waarbij gekeken wordt naar iemands achtergrond. Voor mensen zonder elektrotechnische kennis is er een driedaags voortraject Basis Elektrotechniek. Staijen: ‘Heel interessant voor zijinstromers dus. Met deze aanvulling op de elektrotechniekopleiding in het mbo boren we een heel nieuwe markt aan. We hebben jonge mensen nodig die hun schouders eronder willen zetten. We staan als TenneT en energiesector voor de grootste opgave ooit. Kies je voor deze richting, dan ben je verzekerd van een baan.’

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

September 2022

Verzekeraars massaal gestopt met vergoeden onzichtbare schade aan zonnepanelen Belangenorganisaties verdeeld over afbouw salderingsregeling zonnepanelen HERO: van toxisch pv-glas naar circulaire glas-polymeerfrontsheet voor zonnepanelen...
Vacatures
IZEN zoekt:

Service Technieker HVAC

Fulltime (40 uur) - Hoeksken 56, 2275 Lille (België)
kWh People zoekt:

Operations Manager Solar Belgium

Fulltime (40 uur) - Brussel
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!