logo
wvhj2023
© Enexis
© Enexis
7 juli 2022

Primeur Enexis en PowerField: tijdgebonden contract voor netaansluiting zonnepark

Enexis Netbeheer en PowerField hebben een primeur. De netbeheerder voorziet de projectontwikkelaar van zonneparken als eerste in Nederland van een tijdgebonden contract. Zo komt er extra netcapaciteit beschikbaar.

Via het contract heeft PowerField flexibel toegang tot transportcapaciteit van het elektriciteitsnet van Enexis op de momenten dat die capaciteit beschikbaar is.

Wachtlijst
Door gebruik te maken van dit tijdgebonden contract kan PowerField zijn bestaande zonnepark in Emmen uitbreiden door daar een tweede zonnepark op aan te sluiten, terwijl dat in de huidige situatie niet mogelijk zou zijn. In Meppel kan PowerField zijn bestaande vaste aansluiting op momenten verkleinen, waardoor er transportcapaciteit beschikbaar komt voor aanvragers die op de wachtlijst staan. Het is voor het eerst dat Enexis Netbeheer dergelijke tijdgebonden contracten aanbiedt.

Tot 4 keer zoveel
Enexis Netbeheer is vorig jaar begonnen met de ontwikkeling van tijdgebonden contracten. Door de inzet van dit type contract is het mogelijk om de beschikbare capaciteit van het elektriciteitsnet ook buiten de piekmomenten maximaal te gebruiken en kunnen nieuwe duurzame-energieprojecten worden aangesloten.

Wanneer een tijdgebonden contract gecombineerd wordt met een batterij, kunnen er tot wel 4 keer zoveel zonnepanelen aangesloten worden achter dezelfde aansluiting. Voor partijen die door middel van een tijdgebonden contract aangesloten zijn op het stroomnet geldt dat Enexis geen financiële vergoeding uitkeert voor de beperkingen die in dit contract zijn vastgelegd.

Batterijen
Het bestaande zonnepark van PowerField in Emmen heeft op dit moment een transportcapaciteit van 4,8 megawatt. PowerField wil een nieuw zonnepark bouwen in Valthermond en dit aansluiten op de bestaande netaansluiting. Hiervoor heeft het maximaal 12 megawatt extra transportcapaciteit nodig. Omdat er geen reguliere transportcapaciteit meer beschikbaar is, maakt PowerField gebruik van een batterij om hierin het op piekmomenten teveel aan opgewekte stroom op te slaan. Daarnaast wordt er gebruikgemaakt van een tijdgebonden contract, zodat PowerField alleen tijdens vastgestelde tijdsvensters meer stroom mag terugleveren dan de 4,8 megawatt van de bestaande aansluiting. Op die momenten kan de batterij ingezet worden om terug te leveren aan het elektriciteitsnet.

In Meppel is aan PowerField 36 megawatt netcapaciteit toegekend voor een nog te bouwen zonnepark. Door ook hier een batterij te plaatsen, heeft PowerField slechts 25 megawatt nodig op de piekmomenten. De resterende 11 megawatt wordt teruggegeven aan Enexis. Deze wordt vervolgens via een tijdgebonden contract gecontracteerd, waardoor PowerField alleen tijdens vastgestelde tijdsvensters 36 megawatt transportcapaciteit beschikbaar heeft en tijdens de piekmomenten 25 megawatt. Op momenten dat er geen 36 megawatt beschikbaar is, wordt de batterij benut voor het opslaan van de opgewekte stroom. Doordat PowerField hiermee 11 megawatt vaste transportcapaciteit minder nodig heeft, komt er capaciteit beschikbaar voor nieuwe projecten. Enexis zal deze aan partijen toekennen op basis van de volgorde op de wachtlijst.

Grote wissel
‘Tijdgebonden contracten zijn een goed voorbeeld van een innovatieve oplossing die we samen met onze klanten hebben ontwikkeld’, stelt Han Slootweg, directeur Asset Management Enexis Netbeheer. ‘Ik ben er trots op dat we samen met PowerField het voortouw nemen om deze oplossing in praktijk te brengen. Hierdoor kunnen we het elektriciteitsnet veel beter benutten, waardoor we ook nog meer nieuwe duurzame initiatieven kunnen aansluiten. Groot voordeel daarbij is dat er geen financiële compensatie vanuit Enexis aan de orde is, zodat de netbeheerder geen extra kosten maakt voor het creëren van extra aansluit- en transportmogelijkheden.’

Ivo van Dam, chief technology officer van PowerField: ‘Zonneparken leveren een significante bijdrage aan de verduurzaming van Nederland, maar het opwekken van zonnestroom trekt op momenten ook een grote wissel op de capaciteit van het elektriciteitsnet. Ook al zijn de netbeheerders verantwoordelijk om het netwerk uit te breiden, vind ik dat ook wij als zonneparkeigenaar verantwoordelijkheid moeten nemen om een bijdrage te leveren aan het optimaal benutten van de beschikbare capaciteit. Ik ben blij dat we samen met Enexis deze creatieve oplossing hebben gevonden.’

Deel dit artikel:
In samenwerking met
storage_magazine_logo

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten