logo
wvhj2023
© TenneT
© TenneT
6 juli 2022

TenneT presenteert definitief investeringsplan: 40 nieuwe hoogspanningsstations op komst

TenneT heeft zijn definitieve investeringsplan gepresenteerd. De netbeheerder investeert de komende 10 jaar 13 miljard euro in het hoogspanningsnet op land en realiseert meer dan 40 nieuwe hoogspanningsstations.

De landelijke en regionale netbeheerders maken iedere 2 jaar investeringsplannen die beoordeeld worden door de Autoriteit Consument & Markt (ACM). De investeringsplannen geven inzicht in de knelpunten die de komende jaren worden verwacht en de voorgenomen investeringen om knelpunten weg te nemen of te voorkomen.

Problemen gaan toenemen
De ACM heeft minister Jetten van Klimaat en Energie eind maart naar aanleiding van de concept-investeringsplannen van de verschillende netbeheerders medegedeeld te verwachten dat de problemen met het Nederlandse stroomnet de komende jaren verder gaan toenemen. De toezichthouder pleitte daarom voor een prioriteringskader.

De ACM concludeerde namelijk dat netbeheerders vanwege personeelsschaarste, lange vergunningprocedures en materieeltekorten scherpere keuzes zullen moeten maken om de problemen het hoofd te bieden.

2 plannen
TenneT heeft naar aanleiding van het commentaar van de ACM de definitieve versie van het investeringsplan voor het Net op Land gepubliceerd. Eerder dit jaar werd al het investeringsplan Net op Zee vastgesteld. Naast de netinvesteringen op land ontwikkelt TenneT de komende jaren namelijk ook een geheel nieuw netwerk op zee om nieuwe offshorewindparken te verbinden met land. Hier zal TenneT bovenop de 13 miljard euro voor het stroomnet op land de komende 10 jaar circa 9 miljard in het netwerk op zee in Nederland investeren.

Schop de grond in
Voor het net op land gaat in iedere provincie de schop de grond in, waarbij er wordt gewerkt aan ruim 400 projecten en de realisatie van meer dan 40 nieuwe hoogspanningsstations.

Voor het bijgewerkte investeringsplan heeft TenneT extra analyses gedaan op de maakbaarheid van het projectportfolio en een transparant kader gebruikt om te prioriteren.

Prioriteringskader
Prioriteren zal volgens TenneT de komende jaren noodzakelijk blijven en de methode waarmee de hoogspanningsnetbeheerder dit doet, is voortdurend in ontwikkeling. In overleg met het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, de Autoriteit Consument en Markt, regionale netbeheerders en andere stakeholders zal TenneT in gesprek blijven over mogelijke aanpassingen aan de wijze van prioriteren.

Wanneer projecten verschoven moeten worden, is het zogeheten ‘Safeguard the grid’- scenario hiervoor de basis. Dat scenario biedt een kader om de kritieke resources op een dusdanige wijze over de benodigde werkzaamheden en projecten te verdelen, dat de balans wordt gewaarborgd tussen netuitbreiding en instandhouding.

Uitdaging tijdperk
Maarten Abbenhuis, chief executive officer van TenneT, hierover: ‘We bevinden ons in een uitdagend tijdperk waarin de klimaatambities groot zijn en blijven groeien. Dit heeft overduidelijk grote gevolgen voor het elektriciteitsnet en de impact op het investeringsportfolio van TenneT. De leveringszekerheid in Nederland is zeer hoog en dat willen we zo houden. Daarom ligt er naast alle projecten een significante onderhoudsopgave om het bestaande net nu en in de toekomst betrouwbaar te houden. Een uitdaging die vraagt om slimme oplossingen en brede samenwerking.’

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten