Solar Magazine - Definitieve investeringsplannen netbeheerders: Liander, Stedin en Enexis investeren miljarden in stroomnet
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Definitieve investeringsplannen netbeheerders: Liander, Stedin en Enexis investeren miljarden in stroomnet
© Liander

Definitieve investeringsplannen netbeheerders: Liander, Stedin en Enexis investeren miljarden in stroomnet

De Nederlandse netbeheerders – van TenneT tot Liander, Stedin en Enexis – hebben hun definitieve investeringsplannen gepresenteerd. Gezamenlijk investeren ze miljarden euro’s in verzwaring van het stroomnet.

De ACM beoordeelde eerder al de voorlopige investeringsplannen – en informeerde naar aanleiding daarvan minister Jetten te verwachten dat de problemen met het Nederlandse stroomnet de komende jaren verder gaan toenemen – en de netbeheerders hebben de plannen daarop aangepast. De investeringsplannen zijn bedoeld om de toezichthouder, het ministerie, overheden en marktpartijen meer inzicht te geven in de aankomende investeringen en projecten. De investeringsplannen geven inzicht in de knelpunten die de komende jaren worden verwacht en de voorgenomen investeringen om knelpunten weg te nemen of te voorkomen.

Liander: 3.592 miljard euro, 56 nieuwe stroomstations
Liander kondigt het grootste investeringspakket in zijn geschiedenis aan. Tot en met 2024 investeert de netbeheerder 3.592 miljard euro in de provincies Friesland, Noord-Holland, Flevoland, Gelderland en een deel van Zuid-Holland. Het gaat om 3,1 miljard euro voor het elektriciteitsnet, 357 miljoen euro om het gasnet in stand te houden en 142 miljoen euro voor netgerelateerde investeringen zoals voor de transformatie naar een digitaal net.

Liander verwacht de komende 3 jaar onder meer ruim 5.100 kilometer middenspanningskabels en 1.400 kilometer laagspanningskabels te leggen, en bijna 2.400 nieuwe transformatorhuisjes te plaatsen. In de periode tot 2031 verwacht Liander 56 nieuwe elektriciteitsstations te bouwen en er circa 100 uit te breiden. Naast investeringen in uitbreiding van het net zullen slimme oplossingen zoals congestiemanagement ingezet worden om knelpunten te voorkomen en een mogelijke investering in het net te voorkomen.  

Provincie

Aantal stations

Overbelast tot 2031

Nieuw te bouwen stations

Uit te breiden stations

Friesland

65

46

16

-

Flevoland

38

24

5

20

Gelderland

103

55

10

25

Noord-Holland

92

57

27

38

Zuid-Holland

18

13

5

10

Totaal

316

195

63

93

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

Juni 2022

Gerrit Hiemstra: ‘Energiesector en meteorologen moeten meer samenwerken’ Groothandels: tekort aan omvormers voor zonnepanelen houdt nog heel 2022 aan Jikke Biermasz: ‘Het Europese importheffingendossier voor zonnepanelen...
Vacatures
Green Energy Storage zoekt:

Projectleider Ontwikkeling

Fulltime (40 uur) - Ceresstraat 1, 4811 CA Breda
BayWa r.e. Solar Systems S.à r.l. zoekt:

Technical Sales of Technisch Commercieel Medewerker Binnendienst

Fulltime (40 uur) - Bijsterhuizen 1160 D, 6546 AS Nijmegen
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!