Solar Magazine - Provincie Noord-Holland geeft culturele instellingen extra subsidie voor zonnepanelen
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Provincie Noord-Holland geeft culturele instellingen extra subsidie voor zonnepanelen
© Donald Böing | Dreamstime.com

Provincie Noord-Holland geeft culturele instellingen extra subsidie voor zonnepanelen

Eigenaren van culturele instellingen in Noord-Holland kunnen bij de provincie subsidie aanvragen voor het verduurzamen van hun gebouwen met onder meer zonnepanelen. Er is 1,5 miljoen euro beschikbaar.

De bestaande regeling is aangepast, waardoor nog meer instellingen in aanmerking komen voor financiële ondersteuning.

Maatwerk
De regeling maakt het mogelijk dat bijvoorbeeld een bibliotheek, archief of theater minder energie verbruikt of zelf energie gaat opwekken. Eigenaren kunnen subsidie aanvragen en daarnaast ook  gebruikmaken van ontzorgings-/begeleidingsprogramma’s voor monumenten en de culturele sector.

De provincie richt zich met name op een specifieke groep gebouwen, omdat verduurzamen van monumenten lastig en complex is en vaak om maatwerk vraagt. Culturele instellingen zijn, als het geen monumenten zijn, veelal gehuisvest in verouderde gebouwen waar nog nauwelijks verduurzamingsmaatregelen genomen zijn. Ook hier zijn specifieke maatregelen nodig die passen bij de functie van het gebouw. Theaters vragen immers een andere aanpak dan een erfgoedmuseum. Dit alles vereist niet alleen specialistische kennis, maar vertraagt ook de daadwerkelijke verduurzaming.

12 aanvragen
De provincie heeft de regeling voor het verduurzamen van culturele instellingen in 2021 voor het eerst opengesteld. Er was toen 2 miljoen euro beschikbaar. Tot en met half april 2022 zijn 12 aanvragen gehonoreerd. Er was nog een budget beschikbaar van 1 miljoen euro dat is opgehoogd met 500.000 euro.

Omdat is gebleken dat eigenaren meer tijd nodig hebben om subsidieaanvragen op te stellen, heeft de provincie besloten om de oorspronkelijke termijn voor het indienen van een subsidieaanvraag te verlengen. Daarnaast is een aantal voorwaarden gewijzigd, waardoor meer instellingen in aanmerking komen voor een subsidie.

Herstelfonds
De regeling wordt opengesteld van 1 augustus 2022 tot en met 31 december 2023.

De subsidie wordt gefinancierd uit het herstelfonds van 100 miljoen euro dat de provincie Noord-Holland in 2020 heeft ingesteld om de economische en maatschappelijke effecten als gevolg van de uitbraak van corona te verzachten.

Zonnepanelen vergroten overlevingskans Museum Waelstee

Een van de organisaties die gebruik heeft gemaakt van de subsidieregeling voor het installeren van zonnepanelen is Museum Waelstee.

Vrijwel exact midden op Texel, in het dorpje De Waal, is in 2 oude stolpboerderijen het museum gevestigd. Binnen huist het verleden, met onder meer oude rijtuigen en een smederij. Op het dak liggen 48 zonnepanelen.

‘Daar zijn we natuurlijk heel blij mee’, aldus bestuurssecretaris Marjon Dusée-Jens. ‘Je ziet ze bijna niet, dus het historische karakter van onze huisvesting is bewaard gebleven. Minstens zo belangrijk is de potentiële besparing op onze energierekening. Het is nu nog te vroeg om er iets over te zeggen, maar we hopen eigenlijk dat de panelen gaan voorzien in onze totale energiebehoefte. Dat zal ons echt helpen om als museum te overleven. Zonder de subsidie hadden we dit niet kunnen doen. Het is dus echt belangrijk voor ons geweest.’

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

Juni 2022

Gerrit Hiemstra: ‘Energiesector en meteorologen moeten meer samenwerken’ Groothandels: tekort aan omvormers voor zonnepanelen houdt nog heel 2022 aan Jikke Biermasz: ‘Het Europese importheffingendossier voor zonnepanelen...
Vacatures
Solvari B.V. zoekt:

Online Marketeer

32-40 uur - Zadelstede 9 3431 JZ Nieuwegein
kWh People zoekt:

Business Developer Storage

Fulltime (40 uur) - Noord-Holland
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!