Solar Magazine - Woningcorporaties gaan zonnepanelen monitoren via bestaande slimme meters
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Woningcorporaties gaan zonnepanelen monitoren via bestaande slimme meters
© Wirestock | Dreamstime.com

Woningcorporaties gaan zonnepanelen monitoren via bestaande slimme meters

6 woningcorporaties gaan de werking van hun zonnepanelen monitoren door het uitlezen van bestaande slimme meters. In het najaar vragen zij marktpartijen uit hiervoor een aanbieding te doen.

De woningcorporaties nodigen collega-corporaties en marktpartijen uit om mee te doen aan de marktuitvraag.

Geen hardware
Woningcorporaties zijn onderhoudsplichtig voor zonne-energie-installaties, maar bij veel systemen is geen monitoring aangebracht en is dus niet in beeld of de installaties goed werken. Dit kan leiden tot gemiste opbrengsten, schade aan installaties of woningen en discussies met huurders. De vraag is hoe tegen lage kosten de installaties toch in beeld kunnen komen.

6 woningcorporaties zien de bestaande slimme meter hierbij als dé oplossing. Onafhankelijke diensten- aanbieders (oda’s) kunnen, met toestemming van de huurders, deze meters gratis uitlezen. Zo kunnen ze rapporteren of en zo ja hoeveel stroom er wordt teruggeleverd. Hiermee weet men zeker of het systeem iets doet, en hoeveel er ongeveer wordt opgewekt. Er hoeft geen hardware in de woning geplaatst te worden, en geen communicatie te worden opgezet. Deze oplossing is op kleine schaal gerealiseerd door meerdere aanbieders, vaak in combinatie bij nieuwe installaties.

5.000 woningen
De corporaties gaan vanaf september marktpartijen uitvragen voor een eerste pilot van 5.000 woningen die al zonnepanelen hebben. Zij nodigen collega-corporaties uit om zich ook te melden. Door bundeling van volume verwachten zij een goede aanbieding uit de markt te krijgen voor de geheel geautomatiseerde oplossing.

Corporaties die mogelijk mee willen doen, kunnen meer informatie krijgen via Zonnig Huren. Ook marktpartijen kunnen zich hier melden.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

September 2022

Verzekeraars massaal gestopt met vergoeden onzichtbare schade aan zonnepanelen Belangenorganisaties verdeeld over afbouw salderingsregeling zonnepanelen HERO: van toxisch pv-glas naar circulaire glas-polymeerfrontsheet voor zonnepanelen...
Vacatures
Zonmaat zoekt:

Elektricien

32-40 uur - Provincie Utrecht
Dijkman Zonne-energie zoekt:

Elektromonteur zonnepanelen

Fulltime (40 uur) - Heino
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!