logo
wvhj2023
© Stedin
© Stedin
27 juni 2022

Stedin plaatst om de dag een nieuw trafohuisje voor zonnepanelen, laadpalen en warmtepompen

Stedin meldt om de dag 1 nieuw trafohuisje te plaatsen. In zijn verzorgingsgebied gaat het voor de netbeheerder dit jaar om 150 transformatorhuisjes om aan de stijgende vraag van consumenten tegemoet te komen.

‘Transformatorhuisjes, of trafohuisjes zoals wij ze noemen, zijn de lokale krachtbron die zonnepanelen, laadpalen en warmtepompen in iedere buurt mogelijk maken’, duidt David Peters, chief technology officer van Stedin.

Grote verbouwing
‘Om van aardgas en kolen over te stappen naar duurzame elektriciteit zitten we midden in een grote verbouwing van ons elektriciteitsnet’, vervolgt Peters. ‘Onze klanten zijn thuis al volop bezig met de energietransitie: ze gaan elektrisch rijden, kopen een warmtepomp of installeren zonnepanelen. Al deze apparaten vragen of produceren veel meer elektriciteit en daarom breiden we de capaciteit van het net uit. Daar zijn meer kabels en dus ook trafohuisjes bij nodig.’

Stedin beheert al zo’n 26.500 trafohuisjes in de provincies Utrecht, Zeeland en Zuid-Holland. Ze kunnen van uiterlijk en formaat erg verschillen, maar de meeste zijn ongeveer 2,5 bij 3 meter. In het trafohuisje wordt middenspanning omgezet naar laagspanning, zodat het gebruikt kan worden in huis. Daarnaast maken ze ook het laden van auto’s in de buurt mogelijk en transporteren ze de duurzame elektriciteit van de zonnepanelen die op de daken liggen. Een trafohuisje is daarmee een onmisbaar knooppunt voor de energievoorziening in de buurt en cruciaal voor de verduurzaming van huizen.

Zwaardere elektriciteitsaansluiting
Stedin krijgt regelmatig vragen over nieuwe trafohuisjes. Waar zo’n huisje komt te staan, luistert nogal nauw, want niet alle plekken zijn even geschikt. Ze moeten bijvoorbeeld aan de openbare weg staan op een centrale plek in de wijk. Daarnaast moeten monteurs van Stedin voor werkzaamheden of een storing er goed bij kunnen. Stedin plaatst de trafohuisjes in samenwerking met de gemeente. De buurt wordt bij het plaatsen van een nieuw trafohuisje geïnformeerd en waar mogelijk betrokken.

Het elektriciteitsnet hoeft niet alleen uitgebreid te worden voor zonnepanelen, maar ook voor zware elektrische apparaten in huis, zoals een inductiekookplaat, laadpaal of warmtepomp. Hiervoor is vaak een zwaardere elektriciteitsaansluiting nodig. Ook de aanvragen voor verzwaringen krijgt Stedin steeds meer. Normaal gesproken ligt dit rond de 450 verzoeken per week en dat steeg begin dit jaar soms naar meer dan 600 verzoeken per week.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten