Solar Magazine - Natuur & Milieu: omwonenden geven zonnepark dikke voldoende, maar ruimte voor verbetering
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Natuur & Milieu: omwonenden geven zonnepark dikke voldoende, maar ruimte voor verbetering
© KiesZon

Natuur & Milieu: omwonenden geven zonnepark dikke voldoende, maar ruimte voor verbetering

Omwonenden geven de zonneparken bij hen in de buurt een dikke voldoende: een 6,6. Toch blijkt er op het gebied van participatie, ruimtelijke inpassing en tijdige communicatie nog verbetering mogelijk.

Dat blijkt uit het onderzoek ‘Verkenning Beleving Omwonenden Zonneparken’ van Natuur & Milieu.

4 zonneparken
De organisatie onderzocht bij omwonenden van 4 zonneparken hoe zij aankijken tegen de komst van het park bij hun in de buurt. Het is volgens de milieuorganisatie de eerste keer dat kwantitatief onderzoek plaatsvindt naar de beleving van omwonenden ten aanzien van zonneparken. Natuur & Milieu voerde de studie uit om gemeenten en ontwikkelaars handvatten te bieden om omwonenden te betrekken en er zo voor te zorgen dat de energietransitie zo goed mogelijk verloopt.

De onderzochte zonneparken zijn al gerealiseerd, wat maakt dat de onderzoekers een beeld kunnen schetsen van de factoren die van invloed zijn geweest op de houding van de respondenten. ‘Misschien geen nieuwe bevinding, maar wel één die nu door kwantitatief onderzoek onderbouwd is’, aldus Peter de Jong, programmaleider Duurzame Energie bij Natuur & Milieu. ‘Dit onderzoek laat heel duidelijk zien: wie plannen maakt voor een zonnepark moet dat doen met zoveel mogelijk aandacht voor natuur, milieu en de belangen van omwonenden.’

Merendeel positief
Het merendeel van de 172 respondenten staat positief tegen de komst van de zonneparken, het gemiddelde rapportcijfer dat respondenten hun beleving geven, is dus een 6,6.

Effecten op natuur en milieu, horizonvervuiling en de beschikbaarheid van de grond zijn de meest genoemde klachten onder de respondenten. Natuur & Milieu roept projectontwikkelaars daarom op ervoor te zorgen dat hier in het ontwerp expliciet aandacht voor is door goede inpassing, oog voor natuurkwaliteit en het multifunctioneel gebruiken van de grond.

Financieel participeren
Respondenten die de mogelijkheid hadden gekregen om financieel te participeren, waren meer tevreden; echter, slechts 36 procent gaf aan die mogelijkheid gekregen te hebben. Daar ziet Natuur & Milieu nog ruimte voor verbetering.

De organisatie adviseert projectontwikkelaars in een zo vroeg mogelijk stadium te communiceren over de plannen voor het zonnepark. Nadrukkelijk niet pas als de vergunningen gereed zijn. Er ontstaat meer draagvlak als omwonenden begrijpen hoe de zonneweide past in de energietransitie die nodig is. Niet alleen de direct omwonenden moeten bereikt worden in de communicatie, maar ook de omwonenden die 1 tot 3 kilometer van het zonnepark komen te wonen.

Deel dit bericht

Producten uit de Solar Magazine Productzoeker

Nu in Solar Magazine

Juni 2022

Gerrit Hiemstra: ‘Energiesector en meteorologen moeten meer samenwerken’ Groothandels: tekort aan omvormers voor zonnepanelen houdt nog heel 2022 aan Jikke Biermasz: ‘Het Europese importheffingendossier voor zonnepanelen...
Vacatures
Zon Advies Nederland zoekt:

Vacature planner Zonnepanelen

Fulltime (40 uur) - Elst, 6662 NE, 25
Solvari B.V. zoekt:

Key Account Manager

32-40 uur - Zadelstede 9 3431 JZ Nieuwegein
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!