logo
wvhj2023
© Alliander
© Alliander
23 juni 2022

30 miljoen euro subsidie voor groene waterstof via Demonstratie Energie- en Klimaatinnovatie (DEI+)

Via de subsidieregeling Demonstratie Energie- en Klimaatinnovatie (DEI+) is per direct 30 miljoen euro subsidie beschikbaar voor waterstof en groene chemie. De regeling is open tot 10 januari 2023.

Met de regeling worden bedrijven en kennisinstellingen ondersteund in het uitvoeren van innovatieve demonstratieprojecten die leiden tot CO2-reductie in 2030. Bedrijven kunnen ondersteuning aanvragen op het gebied van de productie van waterstof, transport en opslag van waterstof en de toepassing van waterstof. De regeling werkt met het principe van ‘wie het eerst komt, het eerst maalt’.

Opschaling
‘Dit is een belangrijke stap in de opschaling van waterstoftoepassingen. Dit is namelijk de eerste subsidieregeling waarmee demonstratieprojecten voor de opschaling van waterstof en groene chemie ondersteund worden’, stelt minister Rob Jetten voor Klimaat en Energie. ‘Deze projecten gaan vervolgens hun lessen delen met het R&D-programma van GroenvermogenNL. Zo zorgen we ervoor dat er een sterke basis komt voor waterstofprojecten op schaal.’

De subsidieregeling is namelijk onderdeel van het Nationaal Groeifondsprogramma ‘Groenvermogen van de Nederlandse Economie’ (GroenvermogenNL). Het doel van dit programma is om de productie, opslag, transport en toepassing van groene waterstof versneld mogelijk te maken door innovatie en kostenreductie te ondersteunen. Dit doet GroenvermogenNL via opschaling, onderzoek en innovatie en ontwikkeling van arbeidscapaciteit.

GroenvermogenNL
Voor de eerste pijler is in totaal 600 miljoen euro beschikbaar gesteld door het kabinet. Hiervan is in de eerste ronde van het Nationaal Groeifonds 100 miljoen euro beschikbaar gesteld voor kleinschalige pilot- en demonstratieprojecten. Bij de tweede ronde is in april bekendgemaakt dat het kabinet 500 miljoen euro beschikbaar stelt voor significante opschaling van groene waterstof en groene chemie. De openstelling van het DEI+-thema Waterstof en Groene Chemie geeft met een budget van bijna 30 miljoen euro het startschot voor de eerste pijler.

Marjan Oudeman, voorzitter van het programmabestuur van GroenvermogenNL: ‘Met deze openstelling gaat GroenvermogenNL daadwerkelijk van start. Nog deze zomer gaat ook het onderzoeks- en ontwikkelprogramma van start. Als bestuur stimuleren we intensieve kennisuitwisseling tussen de demonstratieprojecten en het onderzoek.’

Bijna 100 miljoen euro
Het ministerie van Economische Zaken & Klimaat investeerde vorig jaar ruim 50 miljoen euro extra in de Demonstratie Energie- en Klimaatinnovatie (DEI+). Het totale budget bedroeg daardoor 126,6 miljoen euro.

Dit jaar is er 58,6 miljoen euro aan budget, maar dat is exclusief de 30 miljoen voor waterstof en groene chemie en 9 miljoen euro apart budget voor aardgasloze woningen, wijken en gebouwen.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten