logo
wvhj2023
© Beter Duurzaam
© Beter Duurzaam
18 juni 2022

De harde cijfers | SDE+(+): 231,2 megawattpiek zonnepanelen geïnstalleerd in mei

Via de subsidieregeling SDE+(+) heeft Nederland in de maand mei 231,2 megawattpiek zonnepanelen geïnstalleerd. Deze week in ‘De harde cijfers’ een analyse van de nieuwe maandcijfers van CertiQ.

Mei 2022 is daarmee de boeken ingegaan als de beste maand van het huidige kalenderjaar, maar tegelijkertijd is er 16 procent minder vermogen aan zonnepanelen geïnstalleerd dan in dezelfde maand vorig jaar. Tot op heden zijn er iedere maand van het huidige kalenderjaar minder zonnepaneelprojecten opgeleverd dan in 2021.

8 gigawattpiek
Toch is er ook positief nieuws te melden, want de gemiddelde projectomvang is in de maand mei toegenomen naar het hoogste niveau van het kalenderjaar; te weten 876 kilowattpiek per project. Dat is vrijwel gelijk aan het niveau van dezelfde maand vorig jaar, toen de gemiddelde projectomvang 879 kilowattpiek was.

In mei heeft CertiQ 264 nieuwe pv-projecten geregistreerd als opgeleverd. Dat is een afname van 16 procent ten opzichte van het kalenderjaar 2021, maar een stijging van 32 projecten ten opzichte van april 2022. De krimp ten opzichte van mei 2021, uitgedrukt in vermogen, is eveneens 16 procent.

De 2 onderstaande grafieken tonen de maandgroei en kwartaalgroei (red. uitgedrukt in megawattpiek, in april 2020 vond een correctie van de brondata plaats, waardoor het nieuw geïnstalleerde vermogen voor deze maand negatief is).

503 minder projecten
In onderstaande grafieken is te zien dat in de eerste 5 maanden van het kalenderjaar volgens de gegevens van CertiQ 503 minder zonnestroomprojecten zijn opgeleverd via de SDE+(+); oftewel 29 procent.

Disclaimer: het kan enige tijd duren voor een installatie door CertiQ geregistreerd wordt. Wanneer een zon-pv-installatie is aangemeld bij CertiQ, laat de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) de startdatum van de SDE+-subsidie van een project automatisch ingaan. Dit gebeurt op de datum van ingebruikname, dat wil zeggen de ingangsdatum van de inschrijving bij CertiQ. Hierdoor kan het zo zijn dat een project wel al is opgeleverd, maar nog onbekend is in de CertiQ-database. Om deze en andere redenen vinden er op voortdurende basis correcties van de bij CertiQ aangemelde vermogens plaats.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten