Solar Magazine - Provincie Utrecht geeft scholen subsidie voor ondersteuning bij uitrol zonnepanelen
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Provincie Utrecht geeft scholen subsidie voor ondersteuning bij uitrol zonnepanelen
© Jarretera | Dreamstime.com

Provincie Utrecht geeft scholen subsidie voor ondersteuning bij uitrol zonnepanelen

Scholen kunnen bij de provincie Utrecht subsidie aanvragen voor organisatorische ondersteuning bij de uitrol van zonnepanelen. Schoolbesturen met maximaal 10 schoolgebouwen komen in aanmerking voor de regeling.

De provincie heeft een energiecoach aangesteld die kleine schoolbesturen gaat helpen bij de verduurzaming van hun vastgoed.

Belemmeringen
In Utrecht zijn nog niet alle schooldaken benut voor zon. Daarom heeft stichting Schooldakrevolutie in opdracht van de provincie onderzocht wat hiervoor de redenen zijn. Opvallend was dat organisatorische knelpunten genoemd werden en niet de financierbaarheid van het project. Utrecht gaat scholen nu helpen met organisatorische belemmeringen.

Schoolbesturen van meerdere scholen kunnen organisatorische ondersteuning aanvragen via de provinciale subsidieregeling, en voor kleine schoolbesturen die hun panden helemaal willen verduurzamen, is er de energiecoach die hierin kan begeleiden.

Knelpunten

Voor veel scholen kan investeren in zonnepanelen financieel erg interessant zijn. In 2021 lagen nog niet alle schooldaken vol. Er is onderzocht waarom projecten voor zon-op-schooldaken stagneerden.

De organisatorische knelpunten zijn gebrek aan tijd en expertise en onduidelijkheid over wie beslissingsbevoegd is. Daarnaast gaven scholen aan dat onduidelijkheid over de (toekomstige) huisvesting en het Integraal Huisvestingsplan een belangrijke reden zijn om (nog) geen zonnepanelen te leggen. Door de afgekondigde netcongestie bleken scholen met grote daken terughoudend te zijn met het realiseren van zon-op-dak. Het is namelijk lastiger geworden om meer dan 200 panelen aan te sluiten op het elektriciteitsnet.

Energieopslag
Ook zijn er technische opties die het toch mogelijk maken om zon-op-dak van meer dan 200 panelen te realiseren. Denk aan opslag in een batterij, of het zelf benutten van de energie of het gebruik van een begrenzer.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

Juni 2022

Gerrit Hiemstra: ‘Energiesector en meteorologen moeten meer samenwerken’ Groothandels: tekort aan omvormers voor zonnepanelen houdt nog heel 2022 aan Jikke Biermasz: ‘Het Europese importheffingendossier voor zonnepanelen...
Vacatures
kWh People zoekt:

Business Developer

Fulltime (40 uur) - Arnhem of Rotterdam
kWh People zoekt:

Project Developer Zon & Wind

Fulltime (40 uur) - Amsterdam
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!