Solar Magazine - CBS: uitstoot broeikasgassen bij productie elektriciteit in eerste kwartaal 14 procent lager
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
CBS: uitstoot broeikasgassen bij productie elektriciteit in eerste kwartaal 14 procent lager
© Daniel127001 | Dreamstime.com

CBS: uitstoot broeikasgassen bij productie elektriciteit in eerste kwartaal 14 procent lager

Nederland heeft in het eerste kwartaal 11 procent minder broeikasgassen uitgestoten. In de elektriciteitssector lag de uitstoot – mede door het toegenomen aantal windmolens en zonnepanelen – zelfs 14 procent lager.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldt dat de uitstoot vooral ook gedaald is doordat een kwart minder aardgas is verbruikt. Het CBS heeft samen met het RIVM/Emissieregistratie de voorlopige kwartaalcijfers over de broeikasgassenuitstoot berekend conform de richtlijnen van het VN-klimaatpanel IPCC.

5 klimaatsectoren
Onderstaande grafiek toont de uitstoot van de 5 klimaatsectoren die onderdeel zijn van het Nederlandse Klimaatakkoord

In de elektriciteitssector, de landbouwsector, de industrie en de gebouwde omgeving verminderden de CO2-emissies. Dat komt vooral doordat minder aardgas is verbruikt. De hoge aardgasprijzen speelden een rol, maar ook was het eerste kwartaal van 2022 relatief warmer dan hetzelfde kwartaal in 2021. Dit laatste heeft vooral een dempend effect op het aardgasverbruik in de gebouwde omgeving.

De elektriciteitssector heeft door een productiedaling 14 procent minder broeikasgassen uitgestoten. Ondanks het feit dat er meer steenkolen zijn verstookt in plaats van aardgas. Ook de toename van de productie uit hernieuwbare bronnen droeg volgens het CBS bij aan de lagere uitstoot. De lagere elektriciteitsproductie ging gepaard met minder elektriciteitsverbruik, dat onder andere veroorzaakt werd door de hogere energieprijzen.

Uitstoot mobiliteit gelijk
De uitstoot van broeikasgassen door mobiliteit was in het eerste kwartaal van 2022 ongeveer hetzelfde als in het eerste kwartaal van 2021. Daarmee lag de uitstoot door mobiliteit nog steeds onder het pre-coronaniveau. Het verbruik van benzine was 8 procent hoger dan in het eerste kwartaal van 2021, terwijl het verbruik van diesel 4 procent lager was.

De CO2-uitstoot door de Nederlandse economie was in het eerste kwartaal 9,9 procent lager dan in hetzelfde kwartaal van 2021, terwijl het bruto binnenlands product (bbp) in diezelfde periode met 7 procent groeide. Voor vrijwel alle sectoren van de economie geldt dat de productie fors hoger lag, terwijl de CO2-emissies lager waren.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

Juni 2022

Gerrit Hiemstra: ‘Energiesector en meteorologen moeten meer samenwerken’ Groothandels: tekort aan omvormers voor zonnepanelen houdt nog heel 2022 aan Jikke Biermasz: ‘Het Europese importheffingendossier voor zonnepanelen...
Vacatures
BayWa r.e. Solar Systems S.à r.l. zoekt:

Sales Representative voor Nederland

Fulltime (40 uur) - Bijsterhuizen 1160 D, 6546 AS Nijmegen
Zonnepanelen op het Dak BV zoekt:

PV Designer / Werkvoorbereider

Fulltime (40 uur) - Barneveld
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!