Solar Magazine - Eerste zonneauto Lightyear kost 250.000 euro en gaat in november de weg op
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Eerste zonneauto Lightyear kost 250.000 euro en gaat in november de weg op
© Lightyear

Eerste zonneauto Lightyear kost 250.000 euro en gaat in november de weg op

De Brabantse fabrikant Lightyear heeft zijn elektrische zonneauto Lightyear 0 officieel gelanceerd. De actieradius is 625 kilometer en de kosten van de auto die in november de weg opgaat, zijn 250.000 euro.

Na 6 jaar R&D, ontwerp, engineering, prototyping en testen, is de fabrikant klaar om dit najaar te starten met de productie van zijn eerste zonnewagen.

7 maanden
Het voertuig stelt bestuurders volgens het bedrijf in staat om tot 7 maanden per jaar vrij te reizen zonder dat ze een stopcontact of laadstation hoeven op te zoeken. ‘Vandaag is de dag waar we allemaal op hebben gewacht sinds wij, 5 medeoprichters, in een keuken zaten en onze droom schetsten om de meest duurzame auto ter wereld te bouwen’, aldus Lex Hoefsloot, medeoprichter en chief executive officer van Lightyear. ‘In 2016 hadden we alleen een idee; 3 jaar later hadden we een prototype. Nu – na 6 jaar testen, itereren, (her)ontwerpen en talloze obstakels – is Lightyear 0 het bewijs dat het onmogelijke echt mogelijk is.’

Zonnepanelen
De Lightyear 0 is uitgerust met 5 vierkante meter dubbel gebogen zonnepanelen, waardoor het voertuig zichzelf kan opladen tijdens het woon-werkverkeer of wanneer het buiten geparkeerd staat. In optimale omstandigheden kan de Lightyear 0 zichzelf op die manier van energie voorzien met een actieradius van 70 kilometer per dag, bovenop de geschatte actieradius van 625 kilometer.

Meest efficiënte
De 4 in-wheelmotoren vormen volgens Lightyear de meest efficiënte elektrische aandrijflijn die momenteel op de markt beschikbaar is. Het energieverbruik is 10,5 kilowattuur per 100 kilometer bij een snelheid van 110 kilometer per uur. De elektrische auto is 5 meter lang en het totale gewicht is 1.575 kilogram. De kosten bedragen 250.000 euro exclusief btw.

Maximaal 946 stuks
Er zullen maximaal 946 Lightyear 0's worden geproduceerd om deze nieuwe vorm van mobiliteit effectief op de markt te introduceren en verder te gaan met Lightyear's volgende model. Dit wordt ontworpen voor massaproductie met een vanafprijs van 30.000 euro. De productie van dit voertuig staat gepland voor eind 2024, begin 2025.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

September 2023

De september 2023-editie van Solar Magazine besteedt onder meer aandacht aan teruglopende verkopen van zonnepaneelinstallateurs, de Tweede Kamerverkiezingen, recycling van zonnepanelen en het op stoom komen van de uitrol van de realtime...
Vacatures
Novar zoekt:

Permitting Manager Renewable Energy

Fulltime (40 uur) - Rotterdam
Coolblue Energie zoekt:

Accountmanager Zonnepanelen

Fulltime (40 uur) - Utrecht
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!