Solar Magazine - ISDE: recordbedrag van 18,4 miljoen euro subsidie aangevraagd voor isolatie, warmtepompen en zonneboilers
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
ISDE: recordbedrag van 18,4 miljoen euro subsidie aangevraagd voor isolatie, warmtepompen en zonneboilers
© Peter de Kievith | Dreamstime.com

ISDE: recordbedrag van 18,4 miljoen euro subsidie aangevraagd voor isolatie, warmtepompen en zonneboilers

Via de ISDE is in mei voor een recordbedrag subsidie aangevraagd voor isolatie, warmtepompen en zonneboilers. Voor zonnewarmte is dit jaar al evenveel subsidie aangevraagd als heel vorig jaar: 5,1 miljoen euro.

In mei 2022 werd via de ISDE-regeling door consumenten en zakelijke aanvragers in totaal 21,7 miljoen euro subsidie aangevraagd. Dat bedrag is weliswaar geen absoluut record, maar het door consumenten in mei aangevraagde subsidiebedrag van 18,4 miljoen euro is dat wél.

Subsidiepot mogelijk leeg
Dit kalenderjaar is er via de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) 228 miljoen euro subsidie beschikbaar voor zonneboilers, (hybride) warmtepompen, isolatiemaatregelen en aansluitingen op een warmtenet. Bovendien zijn de subsidiepercentages verhoogd naar 30 procent van het investeringsbedrag. Met nog 7 maanden te gaan, is er nog 132,6 miljoen euro subsidie beschikbaar.

Gezien de gemiddelde aanvraagsnelheid in de eerste 5 maanden van het kalenderjaar ligt het in de lijn der verwachting dat de subsidie dit jaar leeg gaat. Als de gemiddelde aanvraagsnelheid uit de periode januari-mei voortgezet wordt, zal 180 miljoen euro subsidie aangevraagd worden door consumenten en circa 49 miljoen euro door zakelijke aanvragers. Dat zou betekenen dat er 1 miljoen euro te veel subsidie aangevraagd wordt, aangezien er 228 miljoen euro beschikbaar is.

1,1 miljoen euro zonnewarmte
Waar in heel 2021 voor 3,1 miljoen euro subsidie werd aangevraagd voor zonneboilers – in 2019 en 2020 was dat respectievelijk 5 miljoen en 5,2 miljoen euro – is in de eerste 5 maanden van het jaar 2,8 miljoen euro subsidie voor zonneboilers aangevraagd door consumenten. Voor warmtepompen werd in mei evenveel subsidie aangevraagd als de voorgaande maand en voor isolatie juist fors meer, zoals blijkt uit onderstaande grafiek.

Bedrijven investeren vaker in zonnewarmte
Door bedrijven werd in 2019, 2020 en 2021 voor respectievelijk 2,6 miljoen, 2,1 en 2 miljoen euro subsidie aangevraagd voor zonneboilers.

In de eerste 5 maanden van het huidige kalenderjaar werd in de zakelijke markt al voor 2,3 miljoen euro subsidie aangevraagd, zoals blijkt uit onderstaande grafiek. De zakelijke zonnewarmtemarkt lijkt dan ook hard op weg naar een recordjaar, want de kalenderjaren 2020 en 2021 zijn nu al overtroffen.

Particuliere aanvragen
In de maand mei 2022 zijn er door particulieren 7.025 aanvragen ingediend voor 14.242 apparaten en maatregelen. Onderstaande grafiek toont de stijgende lijn van het geclaimde subsidiebudget door particulieren die, ingegeven door de hoge stroom- en gasprijzen, sinds afgelopen zomer is ingezet. 

Zakelijke aanvragen
Het aantal zakelijke aanvragen bedroeg in de maand mei 306 stuks voor 1.249 apparaten. Onderstaande grafiek toont de ontwikkeling van het zakelijk geclaimde subsidiebudget.

46,5 miljoen euro isolatie
Net als in het afgelopen kalenderjaar is isolatie veruit de populairste maatregel binnen de ISDE: 62 procent van het door consumenten geclaimde subsidiebudget ging in 2022 al naar isolatiemaatregelen. De tot op heden 46,5 miljoen euro aangevraagde subsidie voor isolatie is als volgt verdeeld:

Type isolatie

Geclaimd ISDE-budget

Dakisolatie

14,8 miljoen euro

HR++-glas

7,8 miljoen euro

Gevelisolatie

5,9 miljoen euro

Spouwmuurisolatie

6,7 miljoen euro

Vloerisolatie

5,8 miljoen euro

Triple glas

4,3 miljoen euro

Bodemisolatie

0,9 miljoen euro

Zolder-/vlieringisolatie

0,3 miljoen euro

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

Maart 2023

Certificeringsregeling in de maak bij InstallQ: ‘Licence to operate voor zakelijke pv-projecten’ iMVO-convenant hernieuwbare energie klaar: ‘Zonne-energiesector mag ogen niet sluiten, niks doen geen optie’ NIYATA...
Vacatures
SegenSolar GmbH zoekt:

Junior lead manager met focus Benelux

Fulltime (40 uur) - Dieselstr. 2 50859 Keulen, Duitsland
Everday zoekt:

Field Service Engineer

Fulltime (40 uur) - Rosmalen, Graafsebaan 135
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!