Solar Magazine - Nieuwe rekentool voor multifunctionele daken met sedum, zonnepanelen en waterberging
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Nieuwe rekentool voor multifunctionele daken met sedum, zonnepanelen en waterberging
© Nico Alsemgeest

Nieuwe rekentool voor multifunctionele daken met sedum, zonnepanelen en waterberging

De gemeente Rotterdam heeft als onderdeel van het Europese subsidieproject [email protected] Roofs een nieuwe digitale rekentool ontwikkeld voor multifunctionele daken met onder meer zonnepanelen.

De digitale Multifunctionele Daken Tool is gemaakt door Arcadis en CE Delft in opdracht van de gemeente Rotterdam. De tool versnelt volgens hen de zoektocht naar de gouden combinatie voor elk dak én helpt de dakeigenaren aan een sluitende businesscase waardoor het eenvoudiger wordt de financiering van multifunctionele daken rond te krijgen.

18,5 vierkante kilometer
Het project [email protected] Roofs draagt bij aan de ambitie van Rotterdam om te komen tot een divers daklandschap. Rotterdam heeft 18,5 vierkante kilometer aan platte daken waar volop ruimte is voor multifunctionele daken. Deze bieden nieuwe antwoorden op actuele vraagstukken op het gebied van duurzaamheid, klimaat, groen en biodiversiteit.

Voor het project [email protected] Roofs – dat tot eind 2022 loopt – ontvingen de gemeente Rotterdam en haar partners subsidie van het Europese LIFE-programma voor milieu- en klimaatactie. Het doel van dit project is privépartijen inzicht te geven in de voordelen van multifunctionele daken.

Groen, geel, rood en blauw
Multifunctionele daken worden gekenmerkt door 4 kleuren: groen, blauw, geel en rood. Groene daken zorgen voor een groene omgeving en zijn nuttig bij extreem droog, warm en nat weer. Blauwe daken vangen water op. Ze spelen een belangrijke rol bij erg nat of juist droog weer. Gele daken wekken duurzame energie op met zonnepanelen of windmolens. Rode daken hebben een sociale functie zoals een sportveld of zwembad.

De partners in [email protected] Roofs voegen hier echter nog 3 kleuren aan toe: oranje, paars en grijs. Oranje daken worden gebruikt voor verbinding en vervoer, paarse daken zijn woondaken en grijze daken zijn voor technische installaties.

15 minuten
De aanleg van een multifunctioneel dak vraagt om een investering en omdat de baten ervan niet altijd direct inzichtelijk zijn, is het soms lastig partijen bereid te vinden om ervoor te betalen. Het nieuwe rekeninstrument biedt hier een oplossing voor. De maatschappelijke en financiële kosten en baten worden inzichtelijk gemaakt.

Dakeigenaren lopen in 3 eenvoudige stappen in 15 minuten door de tool heen. Het instrument is in een Nederlandse en Engelse versie beschikbaar.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

Juni 2022

Gerrit Hiemstra: ‘Energiesector en meteorologen moeten meer samenwerken’ Groothandels: tekort aan omvormers voor zonnepanelen houdt nog heel 2022 aan Jikke Biermasz: ‘Het Europese importheffingendossier voor zonnepanelen...
Vacatures
kWh People zoekt:

Project Developer Zon & Wind

Fulltime (40 uur) - Amsterdam
kWh People zoekt:

Senior Product Manager Solar

Fulltime (40 uur) - Weesp
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!