Solar Magazine - Liander volgt wens Friese overheden bij prioriteren uitbreiding stroomnet: teruglevering ‘achter’ in de rij
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Liander volgt wens Friese overheden bij prioriteren uitbreiding stroomnet: teruglevering ‘achter’ in de rij

Liander volgt wens Friese overheden bij prioriteren uitbreiding stroomnet: teruglevering ‘achter’ in de rij

Liander gaat in Friesland gehoor geven aan de wensen van de provincie, gemeenten en het waterschap voor het prioriteren bij de uitbreiding van het middenspanningsnet. Teruglevering komt daarmee achter in de rij.

De provincie Friesland, de Friese gemeenten en het Wetterskip Fryslân hebben hun zogenoemde afwegingskader met daarin de gewenste volgorde voor de uitvoering van werkzaamheden eerder dit jaar met Liander gedeeld.

22 uitbreidingsprojecten
De netbeheerder heeft in de provincie Friesland meer werk dan technici die het werk moeten uitvoeren. Daardoor kunnen niet alle geplande projecten om het elektriciteitsnet uit te breiden tegelijk aangepakt worden.

De provincie Fryslân, de Friese gemeenten en het waterschap Wetterskip Fryslân – verenigd in de Regionale Energiestrategie (RES) – hebben in het opgestelde afwegingskader daarom hun wensen aangegeven voor de volgorde van de uitvoering van 22 geplande uitbreidingsprojecten van het provinciale middenspanningsnet, onderdeel van project NuLelie. Het is voor het eerst dat overheden een afwegingskader opstellen om de netbeheerder te helpen met het prioriteren van netverzwaringen.

Eerst levering elektriciteit
In lijn met de prioriteringswensen van de RES betekent dit volgens Liander dat uitbreiding van het net zich eerst richt op de werkzaamheden die nodig zijn voor de levering van elektriciteit. Deze werkzaamheden hebben voorrang gekregen op de uitbreidingswerkzaamheden die teruglevering van elektriciteit mogelijk maken. In het afwegingskader van de Friese overheden is namelijk vastgelegd dat levering van stroom boven teruglevering van stroom gaat, waarbij netverzwaringen die de afname van stroom faciliteren ook altijd de teruglevering van stroom mogelijk maken. Verder is nadrukkelijk gekeken welke projecten de grootste maatschappelijke meerwaarde realiseren.

Het project NuLelie gaat om de aanleg van meer dan 2.000 kilometer stroomkabels en de uitbreiding en/of bouw van 300 transformatorstations. De totale investering bedraagt circa 250 miljoen euro.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

Juni 2022

Gerrit Hiemstra: ‘Energiesector en meteorologen moeten meer samenwerken’ Groothandels: tekort aan omvormers voor zonnepanelen houdt nog heel 2022 aan Jikke Biermasz: ‘Het Europese importheffingendossier voor zonnepanelen...
Vacatures
SolarToday zoekt:

Controller

Fulltime (40 uur) - Hendrik Figeeweg 1R, 2031 BJ Haarlem
BayWa r.e. Solar Systems S.à r.l. zoekt:

Sales Support

Fulltime (40 uur) - Bijsterhuizen 1160 D, 6546 AS Nijmegen
Meld mij aan voor de nieuwsbrief van Solar Magazine!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!