Solar Magazine - TenneT: stroomnet zuiden en westen Friesland vol, nieuwe teruglevering zonne-energie niet mogelijk
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
TenneT: stroomnet zuiden en westen Friesland vol, nieuwe teruglevering zonne-energie niet mogelijk
© TenneT

TenneT: stroomnet zuiden en westen Friesland vol, nieuwe teruglevering zonne-energie niet mogelijk

Hoogspanningsnetbeheerder TenneT meldt dat in het zuiden en westen van Friesland de grens voor grootverbruikers is bereikt om elektriciteit terug te leveren. De hoogspanningsstations en -verbindingen zitten vol.

Omdat de stations en -verbindingen in het gebied aan hun maximale grens zitten van wat kan worden getransporteerd, investeert TenneT de komende jaren 250 miljoen euro om de capaciteit van het netwerk te vergroten. 

1.800 megawatt
Tegelijkertijd start de landelijke netbeheerder een onderzoek naar de mogelijkheden om met andere oplossingen meer aansluitruimte te creëren. Dit blijkt uit een formele melding van congestie die is gedaan bij de Autoriteit Consument & Markt (ACM), de toezichthouder op de energiemarkt.

In de hele provincie is inmiddels voor 1.800 megawatt aan duurzame opwek met windmolens en zonnepanelen ontwikkeld of in voorbereiding. Dit leidt tot knelpunten op het net in het westen en zuiden van Friesland, waar ongeveer 1.500 megawatt van de duurzame opwek zit. 

3 tot 7 jaar
TenneT gaat deze knelpunten door middel van versterkingen structureel oplossen, onder meer door het plaatsen van extra transformatoren en het aanpassen van het regionale hoogspanningsnet. De verwachte uitbreiding vindt fasegewijs plaats en gaat naar verwachting tussen de 3 en 7 jaar duren.

Naast het bijplaatsen van extra transformatoren op de koppelstations met de landelijke elektriciteitssnelweg worden er ook diverse netversterkingen uitgevoerd. Zo wil TenneT onder andere de bestaande verbinding tussen Oosterwolde en Oudehaske aanpassen, zodat er meer elektriciteit kan worden vervoerd. Windpark Fryslan is dit voorjaar al aangesloten, nu met een rechtstreekse kabelverbinding op Oudehaske, op een later tijdstip via een nieuw te bouwen hoogspanningsstation bij Bolsward. TenneT is verder onder meer bezig met de eerste uitbreidingen van het hoogspanningsstation Louwsmeer en het plaatsen van extra capaciteit op het station Oudehaske. 

Congestiemanagement
TenneT is op basis van wet- en regelgeving ook een formeel onderzoek gestart naar de mogelijkheden om congestiemanagement toe te passen. Mogelijk kan de netbeheerder zo meer aansluitruimte creëren en tegelijkertijd overbelasting van het elektriciteitsnet voorkomen. De resultaten van het congestieonderzoek worden in de tweede helft van 2021 verwacht. 

​Robert Kuik, manager Grid Planning TenneT: ‘In Friesland zijn volop plannen voor duurzame-energieproductie, die zich in een hoog tempo blijven ontwikkelen. Al deze ontwikkelingen vragen om aanpassingen van het hoogspanningsnet. Voor TenneT is het cruciaal om zo concreet en vroegtijdig mogelijk te weten wanneer en waar de plannen komen, omdat uitbreiding van hoogspanningsinfrastructuur veel tijd in beslag neemt. Tegelijkertijd kijken we ook naar andere oplossingen om op kortere termijn meer aansluitruimte te realiseren om op die manier de Friese ambities uit het Klimaatakkoord tijdig te faciliteren.’

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

September 2023

Installateurs zonnepanelen bang voor teruglopende verkopen: ‘Acties energiebedrijven olie op het vuur’ Verkiezingen: ‘Niet overdramatiseren als afbouw salderingsregeling zonnepanelen pas in 2026 begint’...
Vacatures
SolarNRG zoekt:

Commercieel Medewerker Buitendienst

Fulltime (40 uur) - Poeldijk
Sunconnect B.V. zoekt:

Duurzaamheidsadviseur

Fulltime (40 uur) - Oudkarspel
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!