Solar Magazine - Prijs transport container met zonnepanelen daalt naar 9.824 dollar
Solar Industry Register
De volgende bedrijven hebben zich laten opnemen in het Solar Industry Register, meld uw bedrijf ook aan!
Prijs transport container met zonnepanelen daalt naar 9.824 dollar
© Jeroen Timmer | Dreamstime.com

Prijs transport container met zonnepanelen daalt naar 9.824 dollar

De kosten voor het transport van een container zonnepanelen van de haven van Shanghai in China naar de haven van Rotterdam zijn afgelopen week opnieuw gedaald, te weten met 2 procent tot 9.824 Amerikaanse dollar.

Een week eerder zakte de prijs na lange tijd weer onder de 10.000 Amerikaanse dollar per 40-voets-container op de handelsroute Shanghai-Rotterdam. De prijs daalde de afgelopen 16 weken 15 keer. In een periode van 4 maanden is de prijs met bijna 4.000 Amerikaanse dollar gedaald. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van maritiem marktonderzoeksbureau Drewry. 

10 in plaats van 5 dagen
Marktanalisten voorspelden eind vorige maand nog dat Europa en zijn havens de komende 2 maanden problemen gaan ondervinden van de lockdown in Shanghai vanwege het coronavirus. Inmiddels is China gestart met het verder versoepelen van de lockdown in 's werelds belangrijkste havenstad.

Het Amerikaanse data- en softwarebedrijf project44 helpt en adviseert verladers en logistieke dienstverleners ten tijde van problemen met hun toeleveringsketen. Vertragingen zullen volgens analisten van het bedrijf tot in de zomermaanden voortduren, aangezien fabrieken moeite hebben om hun productie weer op het oude niveau te krijgen.

World Container Index
​De World Container Index (WCI) – die de prijs voor 8 belangrijke routes van en naar de Verenigde Staten, Europa en Azië laat zien – is afgelopen week met 1 procent gedaald tot 7.657,20 Amerikaanse dollar per 40-voets-container. Dat is het laagste niveau sinds juni vorig jaar, maar wel 34 procent hoger dan vorig jaar op dezelfde datum. Bovendien is enkel op de route Shanghai-New York een significante prijsdaling zichtbaar, te weten van 3 procent tot 10.926 Amerikaanse dollar.

​Zonnepanelen
Onderstaande grafiek toont de prijsontwikkeling van het transport van een container van 40 voet van Shanghai naar Rotterdam.

De prijzen voor transport naar Rotterdam stegen sinds het uitbreken van de coronacrisis in rap tempo en bereikten in oktober 2021 het hoogste niveau aller tijden van bijna 15.000 Amerikaanse dollar. Aan het begin van 2020 schommelde de prijs voor het transport van een 40-voets-container van China naar Nederland nog tussen de 1.500 en 2.000 Amerikaanse dollar.

Per container van 40 voet vervoeren Chinese fabrikanten zo’n 800 tot 900 zonnepanelen. Van grootformaatzonnepanelen met hogere vermogens gaan er zelfs maar zo’n 600 tot 700 zonnepanelen in een container. Daarmee zijn de transportkosten voor een zonnepaneel sinds februari 2020 circa 10 tot 15 Amerikaanse dollar per zonnepaneel gestegen.

Deel dit bericht

Nu in Solar Magazine

Maart 2023

Certificeringsregeling in de maak bij InstallQ: ‘Licence to operate voor zakelijke pv-projecten’ iMVO-convenant hernieuwbare energie klaar: ‘Zonne-energiesector mag ogen niet sluiten, niks doen geen optie’ NIYATA...
Vacatures
DSG B.V. zoekt:

Servicemonteur

Fulltime (40 uur) - Steenslag 1, 5531 MC Bladel
DSG B.V. zoekt:

AC-monteur

Fulltime (40 uur) - Steenslag 1, 5531 MC Bladel
Meld mij aan voor de nieuwsbrief!
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!