logo
wvhj2023
© Solarfields
© Solarfields
7 mei 2022

De harde cijfers | SDE+(+): slechts 92,5 megawattpiek zonnepanelen geïnstalleerd in april

Nederland heeft in april via de subsidieregeling SDE+(+) slechts 92,5 megawattpiek zonnepanelen geïnstalleerd. Deze week in ‘De harde cijfers’ een analyse van de nieuwe maandcijfers van CertiQ.

April 2022 is daarmee niet alleen de slechtste maand van het huidige kalenderjaar, maar laat ook het laagste installatiecijfer zien sinds september vorig jaar.

8 gigawattpiek
Wel heeft Nederland inmiddels de grens van 8 gigawattpiek doorbroken. Per eind april staat de teller voor de SDE+(+) namelijk op 8.036 megawattpiek geïnstalleerd pv-vermogen.

In april heeft CertiQ 232 nieuwe pv-projecten geregistreerd als opgeleverd. Dat is een afname van 31 procent ten opzichte van het kalenderjaar 2021 en 2 projecten ten opzichte van maart 2022. De krimp ten opzichte van april 2021, uitgedrukt in vermogen, is zelfs nog een stuk hoger: te weten 52 procent. Ook ten opzichte van de maand april in het kalenderjaar 2019 is een krimp zichtbaar qua vermogen, zoals ook blijkt uit de 2 onderstaande grafieken die de maandgroei en kwartaalgroei laten zien (red. uitgedrukt in megawattpiek, in april 2020 vond een correctie van de brondata plaats, waardoor het nieuw geïnstalleerde vermogen voor deze maand negatief is).

454 minder projecten
In onderstaande grafieken is te zien dat in de eerste 4 maanden van het kalenderjaar volgens de gegevens van CertiQ 454 minder zonnestroomprojecten zijn opgeleverd via de SDE+(+); oftewel 33 procent.

Disclaimer: het kan enige tijd duren voor een installatie door CertiQ geregistreerd wordt. Wanneer een zon-pv-installatie is aangemeld bij CertiQ, laat de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) de startdatum van de SDE+-subsidie van een project automatisch ingaan. Dit gebeurt op de datum van ingebruikname, dat wil zeggen de ingangsdatum van de inschrijving bij CertiQ. Hierdoor kan het zo zijn dat een project wel al is opgeleverd, maar nog onbekend is in de CertiQ-database. Om deze en andere redenen vinden er op voortdurende basis correcties van de bij CertiQ aangemelde vermogens plaats.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten