logo
wvhj2023
© PV Cycle
© PV Cycle
2 mei 2022

Vlaanderen: 364 ton zonnepanelen gerecycled, 6 nieuwe inzamelpunten

PV Cycle heeft in Vlaanderen afgelopen kalenderjaar 364 ton afgedankte zonnepanelen ingezameld om te recyclen. Het gaat om circa 18.200 zonnepanelen die zijn ingeleverd bij een van de 42 inzamelpunten.

Dat blijkt uit de antwoorden van minister van Energie Zuhal Demir op vragen van Robrecht Bothuyne. Die had namens CD&V in het Vlaams Parlement vragen gesteld over de inzameling van zonnepanelen.

Laag
‘Het aantal afgedankte zonnepanelen blijft voorlopig laag’, schrijft minister Demir aan het Vlaams Parlement. Het massaal plaatsen van zonnepanelen is begonnen in 2004 en piekte in 2011 en 2020. De verwachte levensduur is 25 jaar. PV Cycle verwacht daarom dat de inzameling de komende 15 jaar gestaag zal stijgen en rond 2037 zal pieken op ongeveer 30.000 ton per jaar.

Waar een jaar eerder 210 ton afgedankte zonnepanelen werd ingezameld, groeide dit in 2021 met 73 procent tot 364 ton.

6 nieuwe inzamelpunten
Uit onderstaande tabel blijkt dat het aantal inzamelpunten afgelopen kalenderjaar met 6 stuks is gegroeid.

Aantal inzamelpunten per provincie

2020

2021

Toename

Antwerpen

7

8

1

Limburg

9

9

0

Oost-Vlaanderen

6

7

1

Vlaams-Brabant

4

5

1

West-Vlaanderen

10

13

3

Vlaanderen

36

42

6

Evaluatie inzamelnetwerk
Minister Demir meldt dat PV Cycle momenteel een evaluatie uitvoert naar haar inzamelnetwerk. ‘Een voldoende dekkingsgraad wordt bereikt indien het netwerk van officiële verdelers wordt aangeduid of indien 90 procent van de laatste houders of eigenaars hun afgedankte zonnepanelen kunnen inleveren bij een inzamelpunt binnen een straal van 40 kilometer van zijn woonplaats’, aldus Demir. ‘De Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) onderhandelde met PV Cycle een nieuw aanvaardingsplichtconvenant. In het kader van het opstellen van haar beheersplan voert PV Cycle een evaluatie uit naar haar inzamelnetwerk. Dit op basis van geïnstalleerd vermogen per provincie of gemeente, de huidige inzamelpunten en de vooruitzichten naar inzamelpunten. Daarnaast evalueert PV Cycle de vergoeding voor de inzamelpunten. Op basis van alle data mapping zal PV Cycle gericht op zoek gaan naar kandidaat-inzamelpunten onder de aangesloten installateurs.’

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten