logo
wvhj2023
© Fluvius
© Fluvius
29 april 2022

Vlaamse eigenaren zonnepanelen kunnen vergoeding aanvragen voor dubbel betaalde netkosten

In Vlaanderen kunnen eigenaren van zonnepanelen die meermaals netkosten aangerekend hebben gekregen vanaf 1 juli een vergoeding aanvragen bij netbeheerder Fluvius. De vergoeding kan oplopen tot maximaal 170 euro.

De premie kan tot en met 31 december 2022 aangevraagd worden via het premieloket van Fluvius. De netbeheerder staat ook in voor het uitbetalen van de premie.

Calculator
Een aantal eigenaren van zonnepanelen heeft bij het overschakelen van een analoge meter naar een digitale meter meermaals distributienettarieven betaald. Dat was een direct gevolg van het arrest van het Grondwettelijk Hof januari 2021 die de regeling van de virtueel terugdraaiende teller vernietigde. De Vlaamse regering heeft vandaag definitief goedkeuring gegeven voor de tegemoetkoming.

Die is beschikbaar voor zonnepaneleneigenaren die tot en met 30 juni 2022 een digitale meter kregen. De tegemoetkoming wordt niet automatisch toegekend, maar moet worden aangevraagd als een premie. De hoogte van het bedrag is afhankelijk van het omvormervermogen van de zonnepaneelinstallatie, het moment van plaatsing van de digitale meter en van de maand van de laatste jaarafrekening, en varieert van enkele euro’s tot maximaal 170 euro. Welk bedrag men mag verwachten, kan men berekenen met een speciale calculator.  

Reden dubbele netkosten
Sinds 2015 betalen eigenaren van zonnepanelen een prosumententarief voor de afname van elektriciteit op het distributienet op het moment dat men niet zelf elektriciteit produceert. Het prosumententarief is een forfaitair bedrag, gebaseerd op het vermogen van de installatie.

Bij het overschakelen van een analoge meter naar een digitale, maakt de energieleverancier een tussentijdse afrekening op, gebaseerd op de meterstanden op de datum van de plaatsing van de digitale meter. De netgebruikers die beschikken over een digitale meter en zonnepaneleninstallatie met een maximaal vermogen van 10 kilovoltampère die in dienst is genomen tussen 1 januari 2006 en 31 december 2020, ontvingen na hun overschakeling een foutieve tussentijdse afrekening. Bij die rekening werd vóór de plaatsing van de digitale meter een forfaitair prosumententarief berekend voor de elektriciteitsafname en -injectie, alsook de werkelijke elektriciteitsafname na de plaatsing van de digitale meter. Door de abrupte overgang van het ene systeem van afrekening naar het andere, kreeg een aantal zonnepaneeleigenaren voor een bepaalde periode het distributienettarief meermaals aangerekend (red. zowel via het prosumententarief als via de werkelijke afname).

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief met het laatste nieuws!
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen en heb de privacy policy gelezen.

Laatste Nieuws

Bekijk al het nieuws

Meest gelezen

Producten